Yle: Valmisteilla lakimuutos – jopa luomumaitoihin vitamiinipakko

maito
Shutterstock

Tähän saakka Suomessa maidon D-vitaminointi on ollut vapaaehtoista, mutta nyt asiaan on tulossa muutos. Valmisteilla oleva lakimuutos johtaisi siihen, että jopa luomumaitojen vitaminointi tulisi pakolliseksi.

Suomessa on valmisteilla lakimuutos, joka tekisi D-vitamiinin lisäämisestä rasvattomaan ja homogenoituun maitoon pakollista. Vielä tällä hetkellä maidon vitaminointi on ollut vapaaehtoista.

Lakimuutos tarkoittaisi myös sitä, että myös samat kriteerit täyttävä luomumaito tulisi vitaminoida. Luomumaitojen vitaminointi ei ole tähän asti ollut mahdollista EU-lainsäädännöstä johtuen.

Voiko vitaminoitu maito olla luomua?

Lakimuutosta perustellaan kulutuksen kasvattamisella, sillä luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa on ministeriön mukaan jäänyt vähäiseksi siitä puuttuvan D-vitamiinin vuoksi. Asetuksen tarkoituksena olisikin lisätä luomumaidon käyttöä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

Vielä tällä hetkellä luomumaidon osuus maidontuotannosta on vain noin pari prosenttia.

Luomua ostavien kuluttajien suhtautumista vitaminointiin on vaikea ennustaa, sillä osa kuluttajista on hyvin tarkkoja tuotteiden luonnonmukaisuudesta. Kysymys kuuluukin, voidaanko maitoa kutsua luomuksi jos siihen on lisätty ylimääräisiä ainesosia?

Vaikka D-vitamiinipakko tulisikin luomumaitoihin, luomun määritelmä ei ole maa- ja metsätalousministeriön mukaan muuttumassa. Asetus koskisi ainoastaan homogenoitua ja rasvatonta maitoa, joten muut maitotuotteet voitaisiin edelleen valmistaa ilman vitamiinilisää.  

Lakimuutoksesta ollaan keräämässä parhaillaan lausuntoja, eikä asetuksen voimaantuloaikataulusta ole toistaiseksi arviota. 

Lähde: Yle

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja