Yle: Useat lakritsi- ja salmiakkimakeiset sisältävät liian suuria määriä torjunta-ainetta

shutterstock salmiakki
Salmiakkimakeisista löytyi Ylen testissä liikaa EU:ssa kiellettyä ainetta. Shutterstock

Moni suomalaisille maistuva lakritsi- ja salmiakkimakeinen sisältää liian suuria määriä matriinia, kertoo Yle selvityksessään.

Matriini on torjunta-aine, jota ei Ylen mukaan saisi olla EU:n alueella myytävissä elintarvikkeissa yli sallitun rajan. Ainetta ei Ylen uutisen perusteella ole todettu vaaralliseksi ihmisille, mutta varotoimena se on sallittu vain erittäin pieninä määrinä. Yle mittautti karamellien matriiniarvoja laboratoriossa, ja tulosten perusteella sallittu matriiniarvo saattoi ylittyä lähes 40-kertaisesti.

Matriinia on Ylen mukaan mitattu ylisuuria määriä makeisista, jotka sisältävät lakritsiuutetta. Sitä oli muun muassa Fazerin ja Kouvolan Lakritsin karamelleissa.

Valmistajat vetoavat puuttuvaan riskiarvioon

Ylen haastattelema Ruokaviraston erityisasiantuntija Arja Heinonen pitää ylityksiä huomattavina.

– Tulos kertoo siitä, että makeisvalmistajat käyttävät mahdollisesti raaka-aineita, jotka ovat matriinin osalta määräystenvastaisia. Se kertoo myös siitä, että valmistajien raaka-aineisiin kohdistamaa omavalvontaa tarvittaisiin matriinin osalta enemmän, Heinonen sanoo Ylelle.

Makeisvalmistajat odottavat Ylen mukaan sitä, että matriinin vaarallisuudesta tehdään EU-tason riskiarvio.

Ruokaviraston Heinosen mukaan kuluttajan ei tarvitse todennäköisesti olla huolissaan aineesta pieninä määrinä kulutettuna, vaikka EU-riskiarvio puuttuu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat