Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yle: Oravakeitto hämmensi suomalaiset – paljastuikin todeksi

Julkaistu 19.02.2015 14:56

MTV LIFESTYLE

Oletko tiennyt, että suomalaiset ovat valmistaneet oravanlihasta aikoinaan herkkuja?

Moni on törmännyt Facebookissa viime päivinä Oravakeiton vanhaan reseptiin, jota on pidetty huijauksena. Ylen mukaan Suomessa on kuitenkin ollut toden totta tapana valmistaa oravakeittoa.

Pohjoiskarjalaiseen ruokaperinteeseen syventyvän Ruotsit ruuvvalla -teoksen mukaan oravaa on käytetty Suomessa ruoanlaitossa etenkin 1900-luvun alussa. Myös Riista- ja kalatalouden tutkimusprofessori Harto Lindén vahvistaa kirjoituksissaan, että oravaa on valmistettu Suomessa ravinnoksi.

– Omavaraistaloudessa ennen vanhaan käytettiin oravaa tosi paljon ruuaksi, joensuulainen keittiömestari Jouko Martikainen vahvistaa Ylelle.

Martikainen suosittelee kuitenkin oravakeiton valmistajia panostamaan oravan esikäsittelyyn enemmän kuin ennen vanhaan. Keiton makua mies ei epäile – jos vaaraa pihkan mausta ei lasketa.

– Uskon, että tuosta tulisi hyvä keitto, kun se on ohjeeksi tehty. Saattahan olla, että siinä on pihkan makua. Nykyään kannattaisi ehkä liottaa orava ensin, neuvoo Martikainen.

Oravanmetsästyskausi alkaa koko maassa 1.12. ja päättyy 31.1.

Pohjoiskarjalainen oravakeitto

3 annosta
2 kuivattua oravaa1 l kuorittuja perunoitaVettäSuolaa1,5 rkl vehnäjauhojaYksi pieni sipuliVähän voita
"Oravat nyljetään, puhdistetaan, huuhdellaan ja asetetaan valumaanSitten ne kuivataan miedossa uuninlämmössä.Kuivatut oravat asetetaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen.Kun liha alkaa pehmetä, lisätään paloitellut, kuoritut perunat, sipuli ja voi.Vehnäjauhot vispataan pieneen vesitilkkaseen ja lisätään keittoon.Saa kiehua kypsäksi.Suolaa lisätään maun mukaan.Keitto on hyvin pidetty perheruoka."
















Lähde: Yle

Lisää aiheesta:

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokseltaViisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinTee näistä tutuista aineksista entistä parempaa arkiruokaa – salaisuus piilee valmistustavassa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • Eilen17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • Eilen10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • Eilen08:09
    Ruoka

    Kevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaa

  • ti16:45
    Ruoka

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"