Yle: Oravakeitto hämmensi suomalaiset – paljastuikin todeksi

luukeitto

Oletko tiennyt, että suomalaiset ovat valmistaneet oravanlihasta aikoinaan herkkuja?

Moni on törmännyt Facebookissa viime päivinä Oravakeiton vanhaan reseptiin, jota on pidetty huijauksena. Ylen mukaan Suomessa on kuitenkin ollut toden totta tapana valmistaa oravakeittoa.

Pohjoiskarjalaiseen ruokaperinteeseen syventyvän Ruotsit ruuvvalla -teoksen mukaan oravaa on käytetty Suomessa ruoanlaitossa etenkin 1900-luvun alussa. Myös Riista- ja kalatalouden tutkimusprofessori Harto Lindén vahvistaa kirjoituksissaan, että oravaa on valmistettu Suomessa ravinnoksi.

– Omavaraistaloudessa ennen vanhaan käytettiin oravaa tosi paljon ruuaksi, joensuulainen keittiömestariJouko Martikainen vahvistaa Ylelle.

Martikainen suosittelee kuitenkin oravakeiton valmistajia panostamaan oravan esikäsittelyyn enemmän kuin ennen vanhaan. Keiton makua mies ei epäile – jos vaaraa pihkan mausta ei lasketa.

– Uskon, että tuosta tulisi hyvä keitto, kun se on ohjeeksi tehty. Saattahan olla, että siinä on pihkan makua. Nykyään kannattaisi ehkä liottaa orava ensin, neuvoo Martikainen.

Oravanmetsästyskausi alkaa koko maassa 1.12. ja päättyy 31.1.

Pohjoiskarjalainen oravakeitto

3 annosta
2 kuivattua oravaa
1 l kuorittuja perunoita
Vettä
Suolaa
1,5 rkl vehnäjauhoja
Yksi pieni sipuli
Vähän voita


"Oravat nyljetään, puhdistetaan, huuhdellaan ja asetetaan valumaan
Sitten ne kuivataan miedossa uuninlämmössä.
Kuivatut oravat asetetaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
Kun liha alkaa pehmetä, lisätään paloitellut, kuoritut perunat, sipuli ja voi.
Vehnäjauhot vispataan pieneen vesitilkkaseen ja lisätään keittoon.
Saa kiehua kypsäksi.
Suolaa lisätään maun mukaan.
Keitto on hyvin pidetty perheruoka."

Lähde: Yle

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat