Mainos
Mainos

Yle: Harva kauppa noudattaa lakia – asiakkaat maksavat kovaa hintaa salaattibaarien rasioista

Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman tekemän selvityksen mukaan asiakkaat joutuvat maksamaan salaattibaarien pakkauksista kovaa kilohintaa. 

Harva kaupan salaattibaareista lounaansa ostava asiakas tietää, että lain mukaan pakkauksen paino on vähennettävä ennen hinnan laskemista.

Asiakkaiden tietämättömyys ja kauppiaiden välinpitämättömyys on Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan johtanut siihen, että asiakkaat joutuvat maksamaan pakkauksista samaa kilohintaa kuin salaatista, eli jopa 15,90 euroa kilolta. 

Pelkistä pakkauksista kertyy hintaa aterian verran

Mittauslaitelain mukaan punnittavissa tuotteissa pakkauksen paino on vähennettävä eli taarattava ennen hinnan laskemista. Laki ei määrittele vähennettävälle painolle alarajaa, eli asiakkailla olisi täysi oikeus vaatia salaattibaarin pahvipakkauksen painon osuuden vähentämistä loppuhinnasta.

Selvityksen mukaan asiakas, joka ostaa salaattiaterian jokainen työpäivä, joutuu maksamaan kuukaudessa yhden reilun salaattiaterian verran ylimääräistä pelkistä pakkauksista. Sama pätee myös esimerkiksi irtokarkkeihin, joissa ahkera irtokarkkien ostaja voi joutua maksamaan pelkistä pahvipusseista huomattavan summan.

Kuningaskuluttajan mukaan vaa’an oikeellisuus on helppo tarkistaa. Jos vaaka tulostaa tyhjälle rasialle tai pakkaukselle hinnan, taara ei ole asetettu. Pakkauksen painon vähentämistä voi tällöin vaatia viimeistään kassalla. 

Lähde: Yle 

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.