Yle: Harva kauppa noudattaa lakia – asiakkaat maksavat kovaa hintaa salaattibaarien rasioista
Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman tekemän selvityksen mukaan asiakkaat joutuvat maksamaan salaattibaarien pakkauksista kovaa kilohintaa.
Harva kaupan salaattibaareista lounaansa ostava asiakas tietää, että lain mukaan pakkauksen paino on vähennettävä ennen hinnan laskemista.
Asiakkaiden tietämättömyys ja kauppiaiden välinpitämättömyys on Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan johtanut siihen, että asiakkaat joutuvat maksamaan pakkauksista samaa kilohintaa kuin salaatista, eli jopa 15,90 euroa kilolta.
Pelkistä pakkauksista kertyy hintaa aterian verran
Mittauslaitelain mukaan punnittavissa tuotteissa pakkauksen paino on vähennettävä eli taarattava ennen hinnan laskemista. Laki ei määrittele vähennettävälle painolle alarajaa, eli asiakkailla olisi täysi oikeus vaatia salaattibaarin pahvipakkauksen painon osuuden vähentämistä loppuhinnasta.
Selvityksen mukaan asiakas, joka ostaa salaattiaterian jokainen työpäivä, joutuu maksamaan kuukaudessa yhden reilun salaattiaterian verran ylimääräistä pelkistä pakkauksista. Sama pätee myös esimerkiksi irtokarkkeihin, joissa ahkera irtokarkkien ostaja voi joutua maksamaan pelkistä pahvipusseista huomattavan summan.
Kuningaskuluttajan mukaan vaa’an oikeellisuus on helppo tarkistaa. Jos vaaka tulostaa tyhjälle rasialle tai pakkaukselle hinnan, taara ei ole asetettu. Pakkauksen painon vähentämistä voi tällöin vaatia viimeistään kassalla.
Lähde: Yle
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti