Yle: Asiantuntija lyttää suosikkituotteet järjettöminä: "Ihan turhia ruokavaliossa"

jogurtti, marjat
Shutterstock

Asiantuntija pitää proteiinivillitystä "markkinointihömpötyksenä", johon ei ole terveellisen ruokavalion nimissä perusteltua langeta.

Proteiinituotteet ovat jo muutaman vuoden olleet hurjan suosittuja, ja moni lukee tarkkaan pakkausten tuoteselosteet ollakseen perillä siitä, kuinka paljon omaan ruokavalioon kuuluu proteiinia. Erikoistutkija kertoo Ylelle, että proteiinirahkat- ja jogurtit voisi kuitenkin jättää suosiolla ostamatta.

– Tämä on oikeastaan aika järjetön kauppanimenä – proteiinirahka. Ainahan rahkassa on ollut proteiinia, kuten maidossa ja täysjyväviljassakin. Se on vähän semmoinen markkinointihömpötys, THL:n ravitsemusalan erikoistutkija Heli Kuusipalo kertoo Ylelle.

Ruokaa ei tarvitse ajatella proteiinina

Asiantuntijan mukaan olisi parempi, että proteiini- ja hiilihydraattipitoisuuksien sijaan ruokaa ajateltaisiin ruokana.

– Kyllä nämä proteiinituotteet ovat ihan turhia ruokavaliossa, jos syö tavallista ruokaa. On vaikea koostaa ravintoaineista ruokavaliota. Emme kuitenkaan syö hiilihydraatteja tai proteiineja – me syömme ruokia, Kuusipalo jatkaa.

Maito sopii palautusjuomaksi

Erilaisten proteiinipirtelöiden suosio etenkin palautusjuomina on kiistaton, mutta asiantuntija vakuuttaa, että samassa roolissa toimii myös perinteinen, rasvaton maito.

– Maidosta on viime aikoina julkaistu paljon hyviä tutkimuksia. Esimerkiksi British Medical Journalissa tutkittiin erilaisia urheilujuomia palautusjuomina. Miten nopeasti rajun urheiluponnistuksen jälkeen rugbyn pelaajat palautuvat ja miten. Rasvaton maito voitti kaikki urheilu- ja proteiinijuomat teholtaan. Siinä on luonnollisessa muodossa aminohapot ja ne imeytyvät hyvin, Kuusipalo toteaa.

Lähde: Yle

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja