Yksinkertainen nyrkkisääntö pizzan valmistamiseen: Kuuluuko juusto laittaa täytteiden alle vai päälle?

pizza
Lehtikuva

Pizzantäytteiden järjestyksellä on useimmiten yllättävänkin paljon vaikutusta pizzan rakenteeseen ja makuun.

Suomalaiset valmistavat yleensä pizzansa levittämällä pohjan päälle ensin tomaattikastiketta, sitten täytteitä ja lopuksi juustoa.

Monet huippukokit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä järjestys ei läheskään aina toimi: Juusto pitäisikin laittaa täytteiden alle ja tomaattikastiketta tiputtaa pintaan vasta lopuksi. Kummin päin siis kannattaa tehdä?

Nyrkkisääntö pizzan valmistamiseen

Eräällä pizzeriassa työskennelleellä Reddit-käyttäjällä on hyvä nyrkkisääntö, jonka avulla täytteiden ja juuston järjestyksen voi päättää:

– Työskentelin lukiossa Pizza Hutissa. Siellä kaikki täytteet, juusto ja muut sekoitettiin keskenään kulhossa ja levitettiin tasaisesti pohjan päällä. Poikkeuksena olivat ainoastaan tuoreet tomaattiviipaleet, jotka laitettiin juuston päälle, jotta ne kypsyisivät kunnolla sekä pepperoni, joka laitettiin juuston alle, jotta se pysyisi paikallaan.

– Täytteet juuston alla eivät kypsy yhtä hyvin kuin täytteet juuston päällä. Ammattilaisen vinkki: Pidä huoli, että laitat juustoa hieman pidemmälle reunoihin kuin kastiketta, jolloin estät täytteiden valumisen pizzan päältä.

Juuston päälle ei siis kannata laittaa ainakaan täytteitä, jotka palavat helposti.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.