Yhdysvaltojen oudoimmat alkoholilait: Täällä julkijuopottelua ei tulla kieltämään ikinä

alkoholi
Shutterstock

Yhdysvaltojen alkoholilainsäädäntö vaihtelee osavaltioittain. Lue, mitkä lakisäädöksistä ovat erityisen kummallisia!

Yhdysvallat on erikoisia alkoholilakeja täynnä. Vinepair-sivusto listasi yhdeksän lakia sieltä oudoimmasta päästä.

1. Alaskassa on laitonta olla humalassa baarissa

Alaskan lainsäädäntö kertoo, että baarissa ei saa olla humalassa, vaikka se kenties tavallisen ihmisen silmään olisikin se luonnollisin paikka huomata olevansa hieman hiprakassa. Muutamia vuosia sitten Anchoragen kaupungissa poliisit menivät valeasussa pidättämään baarien asiakkaita, jotka heidän mielestään olivat liian humalassa. Baarin ulkopuolella, kuten vaikkapa kotibileissä, on kuitenkin ihan sallittua olla huppelissa.

Dave Parker Anchoragen poliisilaitokselta perusteli ABCNewsille sääntöä myös asiakkaiden turvallisuuden takaamisella. Baarista kännissä kotiin hoipertelu kun voi olla vaarallistakin henkilölle itselleenkin.

Alaskassa matkailevan on aina hyvä pitää mielessä myös se, että Alaskassa on kiellettyä tarjoilla olutta hirvelle.

2. Oklahomasta et voi ostaa kylmää sixpackia

Kuuma kesäpäivä Oklahomassa voi tuottaa ongelmia, jos mieli tekisi jääkylmää olutta. Osavaltion laki kertoo sen selvästi: yli 4-prosenttisia alkoholituotteita ei saa myydä kylmäkaapista. Oklahomassa kannattaakin ajatella kauaskantoisesti ja suunnitella oluen jäähdyttäminen ja juominen etukäteen.

3. Nevadassa julkinen humaltuminen on laillista ja tulee aina olemaan

Vaikka julkisilla paikoilla humalassa heiluminen on kiellettyä useimmissa osavaltioissa, Nevadan osavaltio on ottanut asiaan toisenlaisen lähestymistavan. Ei riitä, että julkinen päihtymystila on Nevadassa täysin laillista, vaan on myös säädetty, ettei asiaa saa koskaan muuttaakaan. Toisin sanoen, jos mielesi tekee heilua hulluna humalassa, tee se Nevadassa – tämä tilaisuus jää liian monelta käyttämättä!

4. Massachusettsissa on turha haaveilla after work -ilottelusta

Happy hour on monelle toimistotyöläiselle iloinen käsite. Kun kello lyö työpäivän päättymisen merkiksi, mikä olisikaan hauskempaa kuin suunnata työkavereiden kanssa lasillisille happy hour -tarjouksien innoittamina? Ole siis kiitollinen, kun työpaikkasi ei sijaitse Yhdysvaltojen Massachusettsissa, sillä siellä nämä "iloiset tunnit" ovat laittomia.

5. Utahissa asiakkaat eivät saa nähdä drinkkien valmistusta

Pitkän aikaa Utahissa oli kertakaikkisen laitonta se, että baarimikko valmistaisi juoman asiakkaan silmien edessä. Tämä laki on edelleen voimassa, vaikka joitain poikkeuspaikkoja on. Yleensä kuitenkin baarimestari joutuu valmistamaan drinkin piilossa, eräänlaisen huurrutetun lasin takana.

6. Kansasissa kieltolaki loppui vasta vuonna 1987

Yhdysvaltojen kieltolaki kesti vuodesta 1920 vuoteen 1933, mutta kaikki osavaltiot ja kaupungit eivät kulkeneet kehityksen perässä yhtä nopeasti. Kansasissa kaikki alkoholin nauttiminen kiellettiin jo vuonna 1881 eikä tätä kieltoa peruttu ennen vuotta 1948. Tämänkin jälkeen juomaa sai ostettua baarista tai ravintolasta vasta vuonna 1987. 

7. Coloradossa voit joutua pidätetyksi humalassa ratsastamisesta

Vaikka esimerkiksi marijuana on laillistettu Coloradossa, löytyy tämänkin osavaltion lainsäädännöstä raja, jota ei parane ylittää. Humalassa hevosella ratsastaminen saattaa nimittäin koitua kohtaloksi. Vuonna 2013 Patrick Schumacher -niminen mies oli ratsastamassa Utahiin, jossa hänen veljensä oli menossa naimisiin. Ratsastusreissulle tuli kuitenkin stoppi, kun poliisi pysäytti Schumacherin huomattuaan, että tämä oli erittäin humalassa. Satulalaukusta löytyi pistooli ja oluttölkkejä ja reissu jatkui putkaan. Nippelitietona kerrottakoon, että miehen repusta löytyi myös pieni koira nimeltä Bufford.

Tämä oli kuitenkin tiettävästi ensimmäinen kerta laatuaan, kun humalassa ratsastamisesta on jouduttu poliisin pysäyttämäksi.

8. Nebraskassa ei kannata iskeä baarihenkilökuntaa

Baarihenkilökunnan iskeminen on jo lähtökohtaisesti huono idea, etenkin humalassa. Nebraskassa soppaan on kuitenkin lisätty se fakta, että se on yksinkertaisesti laitonta. Tässä osavaltiossa on siis turha lirkutella tiskin taakse.

Lähteet: Vinepair, ABCNews

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja