Yhdellä asialla uskomattoman suuri vaikutus laihtumiseen – "merkitys jopa 95 prosenttia"

salaatti
Shutterstock

Ihmedieetit, laihdutuspillerit ja -pirtelöt lupaavat oikotietä hoikempaan olemukseen. Elämäntapamuutos voi kuulostaa vaivalloiselta, etenkin jos ylimääräisiä kiloja on kertynyt runsaasti, mutta todellisuudessa se on paitsi pysyvin, myös helpoin ratkaisu. Asiantuntijan mukaan liikunnasta ei kuitenkaan tarvitse ottaa stressiä painonhallinnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia, ja vuodenvaihteen jälkeen suuri joukko meitä miettii jälleen omaa painoaan ja terveydentilaansa. Ryhtiliikkeiden ja uuden hoikemman elämän ollessa ajankohtaisia moni hakee vastausta ylipaino-ongelmaansa uusimmista pikadieeteistä ja laihdutusvalmisteista. Alku.fi-palvelun ravintovalmentaja Sami Sundvikin mukaan noin 90 prosenttia pikadieetteihin hurahtaneista valitettavasti epäonnistuu pitkällä tähtäimellä painonhallintaprojektissaan.

– Dieettien tuttu perusongelma on siinä, että kyse on aina tilapäisestä muutoksesta. Lähdetään innokkaasti noudattamaan tiukkaa ruokavaliota ja lisätään radikaalisti liikuntaa. Liian jyrkkää muutosta ei moni jaksa pitkään, ja elämän palauduttua ”normaaliksi” kilot tulevat aina takaisin, Sundvik kuvaa surullisenkuuluisaa yhtälöä.

Liikunta ei olekaan avain painonhallintaan?

Tuloksia kaipaavan laihduttajan kannattaa panostaa ruokavaliomuutokseen liikunnan vimmaisen lisäämisen sijaan. Liikunnallisella elämällä saavuttaa toki monia terveyshyötyjä, mutta ravitsemusasiantuntija muistuttaa, että painonhallintaa se ei koskaan ratkaise.

– Jos ruokavalio on huono, niin mikään määrä liikuntaa ei korjaa tilannetta. Ruokavalion merkitys painonpudotuksessa on 90–95 prosenttia. Kannattaa myös muistaa, että ruokavalioremontti ja liikunnan aloittaminen samalla rykäisyllä on valtava muutos, enkä voi suositella sitä yleensä kenellekään. On oikeastaan hyvin helpottavakin asia, että liikunnasta ei tarvitse ottaa stressiä, oli edessä sitten kuinka iso painonpudotusurakka tahansa, Sundvik pohtii.

Lisäaineita täynnä olevat ateriankorvikkeet ja laihdutuspatukat kannattaa unohtaa, sillä parhaimmillaan ruokavalion tulisi koostua puhtaasta ruoasta ja kunnon raaka-aineista. Painonpudotuksen lisäksi ruokavaliomuutoksen nopeasti havaittavissa olevia positiivisia vaikutuksia ovat parempi unenlaatu ja vireystilan kohoaminen.

LUE MYÖS:

Lähde: Alku.fi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja