Voiko ihminen syödä niin paljon, että vatsa repeää? Asiantuntija vastaa
Jouluna moni herkuttelee enemmän kuin muulloin, ja ähky saattaa vaivata joulunpyhien aikaan, mutta voiko ihmisen vatsalaukku todella revetä syömisestä?
Makuja.fi otti selvää, onko todella mahdollista, että joulun ähky päätyy siihen, että vatsalaukku repeää. Selvisi, että terve ihminen ei voi tässä onnistua.
TIESITKÖ? THL:n arvion mukaan suomalaiset lihovat 0,5–3 kiloa joulunpyhien aikana. Se tarkoittaa sitä, että me mätämme joululautaselle noin 3 500–21 000 kilokaloria enemmän kuin tavallisesti.
– Se on terveellä ihmisellä mahdottomuus, HK:n ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoo.
– Terve ihminen ei pysty syömään niin paljon, että vatsalaukku repeäisi, eli tällaista katastrofia joulupöydässä ei pääse syntymään, Käkönen selventää.
Vaikka olo olisi todella täysi, muuttuu syöminen terveillä ihmisillä mahdottomaksi siinä vaiheessa, kun vatsalaukku alkaa oikeasti täyttyä.
– Vatsalaukku venyy todella paljon, ja terveellä ihmisellä vatsalaukulla tulee rajat vastaan. Meidän aivoissamme on kylläisyyshormoneita, jotka lähtevät välittämään viestejä, että nyt kannattaisi lopettaa, Käkonen summaa.
Makuja.fi testasi Helsingin suurimman pizzan. Katso video:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut