Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko harmaantunutta jauhelihaa syödä?

Jauhelihan väri riippuu monesta eri tekijästä.
Jauhelihan väri riippuu monesta eri tekijästä.Shutterstock
Julkaistu 14.09.2015 09:06

MTV LIFESTYLE

Tuoreen jauhelihan tuntomerkit ovat raikas tuoksu ja kirkkaan punertava väri. Mutta miten pitäisi suhtautua pakattuun raakaan jauhelihaan, jonka väri on muuttunut jääkaapissa harmahtavaksi?

Vakuumipakatun, raa'an jauhelihan väri saattaa joskus muuttua jääkaapissa punertavasta harmaaksi. Mistä ilmiö johtuu ja voiko harmaantunutta jauhelihaa syödä?

Jauhelihan väriin vaikuttavat monet tekijät

Lihatiedotus ry:n mukaan jauhelihan väriin vaikuttavat monet tekijät. Pääosin raa'an lihan väri aiheutuu myoglobiini-nimisestä proteiinista. Tuoreen lihan väri kuitenkin muuttuu herkästi, kun liha on kosketuksissa hapen kanssa. Hapen kanssa kosketuksissa olevan lihan pintaväri on totutun punainen. Kun happea on vähän, lihan väri muuttuu puolestaan ruskeaksi.  Lihan sisäosa, jossa happea ei ole lainkaan, on väriltään tumman purppuranpunainen.

Pakkaamaton jauheliha säilyy hyvänä vain päivän

Jauheliha pilaantuu erittäin herkästi, koska lihan jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu ilmaa ja pieneliöitä. Pakkaamaton jauheliha on käytettävä samana päivänä kuin se on valmistettu tai viimeistään seuraavana päivänä.

Lähde: Ruokatieto

Hapen lisäksi jauhelihan väriin vaikuttavat myös lihan laatu sekä ympäristö, esimerkiksi lihan pinnan runsas bakteeripitoisuus, alhainen pH ja korkea lämpötila. Nämä tekijät edistävät jauhelihan muuttumista harmaaksi.

Onko harmaantuminen merkki pilaantumisesta?

Jauhelihan säilytyslämpötilalla on suuri merkitys jauhelihan säilyvyyteen. Jos jauhelihaa säilytetään nolla-asteessa, sen väri pysyy punertavana noin kuusi vuorokautta. Viiden asteen lämpötilassa punainen väri pysyy neljä vuorokautta. 

Lihan värin muuttuminen ei Lihatiedotus ry:n mukaan ei välttämättä tarkoita sitä, että liha olisi mennyt huonoksi tai sen ravintosisältö olisi muuttunut. Harmaantuminen voi kuitenkin olla myös merkki huonosta laadusta, jos lihaa on on säilytetty liian lämpimässä tai kylmäketju on katkennut.

Jos liha on harmaantunut, kannattaa mahdollinen pilaantuminen tarkastaa haistamalla ja maistamalla tuotetta hieman. Pilaantumisen huomaa parhaiten haju- ja makuvirheistä.

Lähde: Helsingin Kaupunginkirjasto/ Lihatiedotus ry

Lisää aiheesta:

Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavatJos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, toimi näin!Voiko jauhelihaa syödä, jos se on hieman harmaan väristä? Voiko harmaantunutta jauhelihaa vielä syödä?Tiesitkö? Kaupan kalleimmat naudanlihat voivat olla monia viikkoja vanhoja
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:45
    Ruoka

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen10:21
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide