Voi ei ole sittenkään niin vaarallista – terveellisempää kuin sokeri?

voi
Shutterstock

Plos Onessa julkaistun meta-analyysin mukaan voi ei olekaan sydämelle niin vaarallista kuin aiemmin on oletettu. Tutkimuksen mukaan voilla oli kuolleisuuteen vain heikko yhteys, eikä yhteyttä sydän- ja verisuoniperäisiin sairauksiin löytynyt.

Meta-analyysin aineistoon kuului yli 630 000 henkilöä, ja seurantavuosien kokonaisluku nousi 6,5 miljoonaan. Seurantajakson aikana henkilöistä 28 271 kuoli, 9783 sairastui sydän- ja verisuonisairauksiin ja 23 954 sai kakkostyypin diabeteksen.

– Vaikka enemmän voita syövillä on huonommat ruokavaliot ja elintavat, oli tilanne melko neutraali. Tämä tuo esille mahdollisuuden, että voi saattaa olla keskitien ruokaa: terveellisempi valinta kuin sokeri tai tärkkelys, kuten valkoinen leipä tai peruna, joiden päälle voita yleensä sivellään ja epäterveellisempi valinta kuin margariini tai öljyt, totesi tutkimusta johtanut Laura Pimpin.

Tutkijoiden mukaan tutkimus osoittaa, ettei voita pidä sen enempää demonisoida kuin nostaa terveellistenkään ruokien joukkoon. Aihe vaatii tutkijoiden mukaan vielä lisätutkimuksia. 

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.