Vitamiinipitoinen kuitupommi – tämä marja on nyt parhaimmillaan

shutterstock_48511312
Kaikki eivät tunne lakan terveyshyötyjä. Shutterstock

Tiesitkö, että lakka on erityisen kuitupitoinen marja, joka sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini?

Lakka ei ole ainoastaan herkullinen marja, vaan todellinen terveyspommi. Lue, miksi lakka kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota!

TIESITKÖ? Lakan poimintakausi alkaa Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä, Pohjois-Suomessa elokuun alussa. Lakat ovat parhaimmillaan tuoreena, mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Lakkaa voi säilöä pakastamalla, keittämällä hilloksi tai mehuna. Lakka säilyy myös survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna.

C-vitamiinia

Lakat ovat erinomainen C-vitamiinin lähde. Reilu desi lakkoja kattaa jo päivittäisen C-vitamiinintarpeen ja monen yllätykseksi lakan C-vitamiinipitoisuus on appelsiiniin verrattunakin korkea. Tästä syystä lakasta voi olla apua esimerkiksi flunssan hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Kuitua

Kuidut parantavat vatsan toimintaa ja hoitavat ummetusta. Lakka on runsaskuituisin luonnonmarja, jonka kuitupitoisuus vastaa kauraleivän kuitupitoisuutta. Sadassa grammassa lakkoja on 6,3 grammaa kuitua. Lakat ovat tästä syystä hyväksi suolen terveydelle ja vähentävät suolistosyövän riskiä.

Antioksidantteja

E-vitamiini toimii antioksidanttina suojaten soluja. Lakka sisältää E-vitamiinia runsaammin kuin monet hedelmät ja viljatuotteet. Lakat sopivat erityisen hyvin urheilijalle, sillä niiden E-vitamiini auttaa kuona-aineiden neutralisoinnissa.

Lähteet: arktisetaromit.fi, arctic-flavours.fi, fineli.fi, sydänliitto.fi, vitaelab.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja