Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Virosta tuli trendikäs olutmaa – tutustu pienpanimoiden tuotteisiin

Shutterstock
Julkaistu 02.05.2015 18:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Pienpanimoiden määrä Virossa on nopeassa kasvussa. Viroon matkustavan kannattaakin tutustua laajentuneeseen olutvalikoimaan. 

Viron olutkulttuuri elää erittäin kiinnostavia aikoja. Kristjan Peäske, Viron ensimmäinen olutsommelier, on ollut edelläkävijä maan olutkulttuurin kehittämisessä. Hän iloitseekin uusista panimoista ja koko olueen liittyvän ajatusmaailman muuttumisesta.  

– Jos kymmenen vuotta sitten ihmiset ajattelivat, että vähemmän makua sisältävät oluet ovat parhaita, on tilanne nyt täysin päinvastainen. Ihmiset maistavat innoissaan uusia makuja ja ravintoloissamme näen, että asiakkaat haluavat jopa viettää iltaa erilaisia pienpanimoiden oluita maistellen.

– Se on tervetullutta ja vie kohti ajattelutapaa, jossa laatu korvaa määrän. Simppeliä lageria on helppo juoda liikaa ja liian nopeasti, mutta kun olut on täynnä makua, sitä nautiskellaan hitaammin.

Peäske kertoo, että ensimmäinen pienpanimo avattiin Viroon vuonna 2013. Nyt luku on kymmenen tienoilla, ja lisää panimoita ilmestyy jatkuvasti.

– Monet panimot vuokraavat tilojaan pienemmille panimoille, jotka voivat sitten tehdä omaa oluttaan vuokratuissa tiloissa.

ipa
MTV

Peäske on osaomistajana suosituissa Umami-, Leib resto- ja Aed-ravintoloissa. Hän on myös luonut oman olutmerkin. Peäsken ravintoloissa olut onkin tärkeässä osassa juomalistoja.

– Oluista voi nauttia samalla tavalla kuin viineistäkin, vaikkakin käsityöläisoluissa on vain puolet viinin sisältämästä alkoholista. Voin ylpeänä sanoa, että hyvin tehdyt oluet ovat osa kulttuuriamme, ja niitä kunnioitetaan. 

– Oluiden maailmasta löytyy paljon tutkittavaa. Esimerkiksi järjestämiimme oluiden maisteluihin osallistuu silloin tällöin ihmisiä, jotka eivät edes pidä oluesta. Tai näin he ainakin luulevat, kun eivät ole päässeet maistelemaan riittävästi erilaisia vihtoehtoja. Useimmissa tapauksissa käykin niin, että nämäkin henkilöt löytyvät lopulta yhden tai kaksi olutta, joista todella pitävät. 

Lisää aiheesta:

Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenOlutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua Pienpanimobuumi tuonut mukanaan erikoisen lieveilmiön: "Käy köpelösti"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juodaOlutbuumi villitsee Virossa – oletko jo maistanut näitä erikoisuuksia?Pitäisikö Suomen ottaa mallia? Viron olutpuodeissa asiakas saa maistiaisia
OlutRuokamatkailuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo