Pienpanimoiden määrä Virossa on nopeassa kasvussa. Viroon matkustavan kannattaakin tutustua laajentuneeseen olutvalikoimaan.
Viron olutkulttuuri elää erittäin kiinnostavia aikoja. Kristjan Peäske, Viron ensimmäinen olutsommelier, on ollut edelläkävijä maan olutkulttuurin kehittämisessä. Hän iloitseekin uusista panimoista ja koko olueen liittyvän ajatusmaailman muuttumisesta.
– Jos kymmenen vuotta sitten ihmiset ajattelivat, että vähemmän makua sisältävät oluet ovat parhaita, on tilanne nyt täysin päinvastainen. Ihmiset maistavat innoissaan uusia makuja ja ravintoloissamme näen, että asiakkaat haluavat jopa viettää iltaa erilaisia pienpanimoiden oluita maistellen.
– Se on tervetullutta ja vie kohti ajattelutapaa, jossa laatu korvaa määrän. Simppeliä lageria on helppo juoda liikaa ja liian nopeasti, mutta kun olut on täynnä makua, sitä nautiskellaan hitaammin.
Peäske kertoo, että ensimmäinen pienpanimo avattiin Viroon vuonna 2013. Nyt luku on kymmenen tienoilla, ja lisää panimoita ilmestyy jatkuvasti.
– Monet panimot vuokraavat tilojaan pienemmille panimoille, jotka voivat sitten tehdä omaa oluttaan vuokratuissa tiloissa.

