Virallinen asiantuntijalausunto: Näin margariinirasiaa käytetään oikein – folio pois vai ei?

Margariini 1
Makuja.fi kysyi asiantuntijalta, miten margariinipurkkia tulisi käyttää oikein. MTV

Revitkö margariinirasiasta aina alumiinisen välikannen pois? Säilytätkö veistä jääkaapissa ja pyyhit ylimääräisen rasvan muruineen takaisin margariinipurkkiin? Kysyimme asiantuntijalta, millainen on oikeaoppinen margariinietiketti.

Meillä jokaisella on omat tapamme käsitellä margariini- tai voilevitepurkkia. MTV:n toimituksessa käytiin kiivasta keskustelua aiheesta ja mielipiteitä oikeaoppisesta käytöstä löytyi laidasta laitaan.

– Meillä folio otetaan kokonaan pois häiritsemästä. Käytön jälkeen suljen kannen normaalisti ja laitan voiveitsen yleensä lepäämään rasian päälle jääkaappiin. Mies tapaa ottaa folion pois, iskeä reiän purkin kanteen ja veitsen siihen töröttämään. Tästä tavasta en pidä yhtään, koska purkista sojottava veitsi on epäkäytännöllinen, toimittajamme Tuuli päivitteli.

– Kyllästyin pöydillä lojuviin voiveitsiin ja keksin mielestäni mahtavan patentin siihen, miten veitsi pysyy aina oikeassa paikassa. Meillä leikataan rasian kannen toiseen päähän aina kaksi viiltoa. Viillot antavat rasiassa säilytettävälle veitselle tilaa. Sama veitsi siis pysyy rasiassa koko rasian eliniän ajan. Monet ovat tätä kikkaa ihmetelleet, mutta tämä toimii meillä. Vielä kun keksisi miten sen levitepurkkia kaivavan tyypin saisi kiinni. Kukaan ei koskaan tunnusta, toimittajamme Hanna puolestaan kertoi.

Keskustelun myötä päätimmekin hankkia margariinirasian oikeaoppiseen käyttöön asiantuntijan virallisen kannan.

Älä irrota margariinirasian foliota

Muun muassa Flora-margariineistään tutun Unilever Finland Oy:n tekninen päällikkö Ulla-Maija Laitinen kertoo, että margariinirasian käyttöön on olemassa virallinen suositus. Suosituksen mukaan foliokantta ei suinkaan kannata repiä paketista kokonaan irti.

Näin käytät margariinirasiaa oikein:
1. Avaa margariinirasian foliokansi puoleen väliin asti.
2. Kun otat margariinia, taita foliokansi sivuun ja ota margariinia puhtaalla veitsellä kauniilla vedoilla itseäsi päin sipaisten – älä tökkimällä!
3. Pyyhi ylimääräiset rasvat lautasen tai leivän reunaan. Voit pyyhkiä veitsen puhtaaksi esimerkiksi talouspyyhkeellä ja käyttää uudelleen tai sitten laittaa veitsen tiskiin.
4. Sulje margariinirasia tiiviisti folio- ja muovikannella ja laita jääkaappiin.

– Suositus on, että se alumiininen välikansi eli folio avataan auki vain puoleen väliin. Folio käännetään toisen puoliskon päälle sillä aikaa, kun margariinia otetaan rasiasta. Sitten folio suljetaan takaisin tiiviisti purkin reunojen päälle, laitetaan kansi päälle ja margariini jääkaappiin, Laitinen opastaa.

Kun margariini on loppumaisillaan, voidaan foliokansi poistaa kokonaan. Tällöinkin margariinirasia on tietenkin muistettava sulkea muovikannella.

Margariiniperfektionistien pahin painajainen lienee monista suomalaisista kotitalouksista tuttu näky: jotkut ryökäleet pyyhkivät leivänmurusia täynnä olevan ylimääräisen rasvan veitsestä suoraan purkkiin.

Näin ei missään nimessä saa tehdä, varsinkaan jos perheessä on erityisruokavaliota. Minulla itselläni on keliakia. Käytössä on joko oma veitsi tai sitten koko perheen yhteinen, mutta siinä tapauksessa perhe kyllä tietää, että veitsi pyyhitään aina joko leivän tai lautasen reunaan, ei sinne pakettiin.

Saako veistä säilyttää jääkaapissa?

Entäpä sitten se veitsen säilytys? Laitinen suosittelee käyttämään jokaisella voitelukerralla uutta, puhdasta veistä. Ei kuitenkaan ole suuri margariinirikos käyttää samaakin veistä uudelleen, kunhan se pyyhitään hyvin käytön jälkeen.

– Kyllä voi samaakin veistä käyttää, jos se käytön jälkeen pyyhitään esimerkiksi talouspyyhkeellä. Sitten sitä voi säilyttää jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Pahin synti kaikista on kuitenkin tunkea veitsi margariinirasian kannen läpi jääkaapissa.

– Ei missään tapauksessa saa toimia niin, että veitsi laitetaan jääkaappiin margariinirasiaan tungettuna. Silloinhan margariinipaketti ei ole tiivis. Folion funktio on suojata margariinia hapettumiselta.

Jos purkki ei ole tiivis, jääkaapista voi tarttua margariiniin muiden elintarvikkeiden tuoksuja ja makuja. Laitisen mukaan maut tarttuvat rasvaan erityisen hyvin.

– Näin margariini myös hapettuu. Erityisesti jos on kyseessä vähärasvainen tuote, niin margariini muuttuu hapettuessa epämiellyttävän keltaiseksi.

Katso videolta oikeaoppinen tapa käyttää margariinirasiaa:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja