Viipyilevä ja rehellinen – tätä viinitermeillä tarkoitetaan

Tuntuuko viinisanasto vaikealta ja asiantuntijoiden käyttämät termit vierailta? Tarkista yleisimmät viineihin liittyvät sanat, ja yllätä ystäväsi viinituntemuksellasi.

Viiniä arvioidaan sen värin, tuoksun ja maun perusteella. Nämä ovat aina makuasioita, sillä jokainen haistaa ja maistaa omalla tavallaan.

Tämä Viini-lehden vuosittain julkaisema Viinistä viiniin -opassanasto auttaa kuitenkin alkuun, ja helpottaa kommunikointia illanistujaisissa.

Aggressiivinen: Hyvin epämiellyttävä, hyökkäävä maku, joka aiheutuu joko liiasta tanniinista tai hapokkuudesta.

Antava: Melko runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini. Viini on parhaimmillaan niin makunsa kuin tuoksunsa puolesta. Vastakohtana sulkeutunut.

Aromaattinen: Selkeä, rypäleelle tyypillinen aromi tai maku, johon tavallisesti liittyy yrttien mausteisuutta, esanssia tai parfyymia.

Bouquet: Bouquet on kehittyneen viinin tuoksukokonaisuus, joka syntyy hedelmähappojen ja alkoholin hapettuessa hitaasti pullokypsytyksen aikana. 

Eloisa: Puhtaan viinin hapokkuus on selvästi esillä eloisassa viinissä.

Hedelmäinen: Runsaasti tuoksuun liittyviä, hedelmiä muistuttavia aromeja. Maussa on runsaasti hedelmähappojen mehukkuutta. Yleensä selkeimmin havaittavissa nuoressa viinissä.

Rehellinen: Viini on mahdollisesta vaatimattomuudestaan huolimatta hyvä ja tasapainoinen tyyppinsä edustaja.

Rehevä: Viinin maussa on runsaasti pehmeää hedelmäisyyttä, mutta ei tanniineja.

Tanniininen: Parkkihapot eli tanniinit, joita on rypäleiden kuorissa, liukenevat punaviiniin käymisen yhteydessä. Ne toimivat viinin säilytysaineena. Tanniinin voivat maistua karvaalta, mutta hyvässä viinissä myös silkkiseltä tai jopa samettiselta.

Tasapainoinen: Hedelmäisyys, hapot, tanniinit, alkoholi ja mahdollinen sokeri muodostavat miellyttävän ja harmonisen kokonaisuuden.

Täyteläinen: Viinissä on runsaasti ja tasapainoisesti alkoholia ja uuteaineita, sopivasti parkkihappoja sekä mahdollisesti sokeria. Runsas, suuntäyttävä maku.

Vivahteikas: Tuoksussa ja maussa on useita erilaisia ulottuvuuksia. Arvostettu ominaisuus.

Viipyilevä: Laadukkaat viinit jättävät viipyilevän maun. Mitä useampia sekunteja viini maistuu suussa, sitä viipyilevämpi on viinin maku.


Lähde: Viinistä viiniin, Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo (Otavan kirjapaino 2012), Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja