Tuntuuko viinisanasto vaikealta ja asiantuntijoiden käyttämät termit vierailta? Tarkista yleisimmät viineihin liittyvät sanat, ja yllätä ystäväsi viinituntemuksellasi.
Viiniä arvioidaan sen värin, tuoksun ja maun perusteella. Nämä ovat aina makuasioita, sillä jokainen haistaa ja maistaa omalla tavallaan.
Tämä Viini-lehden vuosittain julkaisema Viinistä viiniin -opassanasto auttaa kuitenkin alkuun, ja helpottaa kommunikointia illanistujaisissa.
Aggressiivinen: Hyvin epämiellyttävä, hyökkäävä maku, joka aiheutuu joko liiasta tanniinista tai hapokkuudesta.
Antava: Melko runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini. Viini on parhaimmillaan niin makunsa kuin tuoksunsa puolesta. Vastakohtana sulkeutunut.
Aromaattinen: Selkeä, rypäleelle tyypillinen aromi tai maku, johon tavallisesti liittyy yrttien mausteisuutta, esanssia tai parfyymia.
Bouquet: Bouquet on kehittyneen viinin tuoksukokonaisuus, joka syntyy hedelmähappojen ja alkoholin hapettuessa hitaasti pullokypsytyksen aikana.
Eloisa: Puhtaan viinin hapokkuus on selvästi esillä eloisassa viinissä.