Viikossa eroon sokerikoukusta: Kokeile tehokasta ohjelmaa!

sokeri karkit
Sokerista on mahdollista päästä eroon. Shutterstock

Haluatko vähentää sokerinkäyttöäsi? Women’s Health listasi seitsemän päivän ohjelman, jonka avulla saat leikattua sokerinkäyttöäsi helposti ja vaivattomasti.

Noudata ohjelmaa ja kokeile itse!

Päivä 1: Sano hyvästi sokeriherkuille

Hankkiudu eroon kaapeistasi ja työpisteeltäsi löytyvistä herkuista. Sokeri on helpompi jättää, kun lähelläsi ei ole houkutuksia. Muista, että herkut jättämällä säästyt myös hurjalta määrältä kaloreita.

Päivä 2: Älä lisää sokeria mihinkään

Jätä puhdas sokeri lisäämättä kaikkeen, mihin yleensä sitä lisäät. Älä siis sokeroi kahviasi, teetäsi tai kaurapuuroasi. Älä käytä myöskään keinotekoisia makeutusaineita, koska kehosi reagoi niihin samalla tavoin kuin sokeriin, mikä hankaloittaa painonpudotusta.

Päivä 3: Unohda sokeroidut juomat

Tänään alat lukea elintarvikkeiden tuoteselosteita. Jätä kauppaan kaikki juomat, jotka sisältävät sokeria. Tiedät varmasti virvoitusjuomien ja valmiiden kahvijuomien sisältävän runsaasti sokeria, mutta ota asiaksesi tarkempi tutkiskelu: sokeria voi löytyä myös jääteestä, makuvesistä ja kookosvesistä.

Päivä 4: Siirry makeuttamattomaan

On aika jättää valmiiksi maustetut ja siten myös runsassokeriset jogurtit ja rahkat maustamattomiin versioihin. Makeuta jogurtti hedelmillä ja marjoilla. Tutki myös tuoteselosteita piilosokerin varalta.

Päivä 5: Jätä puhdistetut ja pitkälle prosessoidut viljat

Vaalea leipä, valkoinen riisi ja pasta ja vehnäjauhot ovat oikeastaan sokeria. Jätä ne ja siirry täysjyvätuotteisiin, joista saat runsaasti tarpeellisia ravintoaineita ja kuitua. Suosi esimerkiksi täysjyväpastaa, täysjyväriisiä, ruisleipää ja kvinoaa.

Päivä 6: Kiinnitä huomiota hedelmiin

Hedelmät ovat terveellisiä ja niitä kannattaa ehdottomasti syödä. Hedelmienkin kanssa on kuitenkin mahdollista liioitella, varsinkin jos valitset lautasellesi kaikkein sokeripitoisimpia vaihtoehtoja. Hedelmiä kannattaa syödä korkeintaan pari kappaletta päivässä. Niiden lisäksi syö runsaasti marjoja ja kasviksia.

Päivä 7: Älä korkkaa

Alkoholi sisältää runsaasti energiaa ja etenkin siidereissä ja drinkeissä on runsaasti sokeria. Alkoholi saa aikaan myös ruokahimoja, ja juotuasi tartut helpommin pizzasiivuun tai makeisiin herkkuihin.

Lopputulos

Viikon tavoitteena on havainnollistaa, miten paljon sokeria normaaliarjessasi käytät. Tarkoituksena on myös, että huomaat, miten pienetkin muutokset vaikuttavat sokerinkäyttöösi.

Sokerin kanssa on järkevä löytää kultainen keskitie. Kun käyttö pysyy kohtuullisena, voi kakkua ja pullaa nauttia silloin tällöin hyvällä omallatunnolla. 

1:44

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja