Vihreä Lanka: Myrkyllisiä siemeniä suomalaiskaupoissa – myydään valheellisesti syövän hoitoon

aprikoosi
Aprikoosinsiemeniä ei suositella syötäväksi. Shutterstock

Useampi luontaistuotekauppa myy karvaita aprikoosinsiemeniä, jotka sisältävät myrkyllistä amygdaliinia, uutisoi Vihreä Lanka.

Suomessa on luontaistuotekaupoissa myynnissä kahdenlaisia aprikoosinsiemeniä: makeita ja karvaita. Amygdaliini on myrkyllistä, ja sitä on karvaissa aprikoosinsiemenissä. 

Vihreä Lanka kirjoittaa, että aine hajoaa veden vaikutuksesta muun muassa erittäin myrkylliseksi vetysyanidiksi. Näin tapahtuu esimerkiksi, jos ihminen syö jotain amygdaliinia sisältävää. 

Ei toimi syöpälääkkeenä

1800-luvun lopussa amygdaliinia kokeiltiin syöpälääkkeenä, mutta nopeasti kävi ilmi että aine on syöpälääkkeenä teholtaan olematonta ja liian myrkyllistä.

– Ravitsemustiede ei tunne vitamiini B17:a, vahvistaa ylitarkastaja Sari Sippola Evirasta Vihreälle Langalle.

Miksi ihmiset ostavat aprikoosinsiemeniä?

– Ihmiset hakevat niitä itsehoitoon, syövän itsehoitoon. Tai syövän ennaltaehkäisyyn, Lasse Jalkanen Foodin Oy:sta kommentoi Vihreälle Langalle.

Jalkanen myöntää lehdelle, ettei tiennyt, ettei B17-vitamiinia ole oikeasti olemassa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja