Vihlooko joskus päätä syödessäsi jäätelöä? Tästä johtuu aivojen jäätyminen eli "brain freeze"
Kylmien ruokien, kuten jäätelön nauttiminen aiheuttaa usein lievän päänsäryn tunteen, joka tunnetaan Englannin kielisellä termillä ”brain freeze”. Tutkijat kertovat, mistä tämä ilmiö johtuu.
Tämä jäätelöpäänsäryksikin kutsuttu ilmiö on monelle ihmiselle tuttu. Erittäin kylmiä ruokia nauttiessa ihminen saattaa joskus kokea nopean, vihlovan päänsäryn tunteen. Aivojen jäätymiseksi kutsutulle ilmiölle on annettu jopa tieteellinen nimi sphenopalatine ganglioneuralgi.
Tästä johtuu "brain freeze"
Kun kylmä ruoka tai juoma koskettaa kitalakea, kitalaen verisuonet alkavat supistua tai kutistua. Melkein välittömästi tämän jälkeen pienet suonet alkavat laajentua uudestaan, jolloin veri kiiruhtaa takaisin paikalle yrittäessään lämmittää suutasi. Samantapainen ilmiö tapahtuu talvella, kun tulet kovasta pakkasesta sisälle ja poskesi alkavat punoittaa. Itse päänsärky eli ”brain freeze” syntyy, kun suun kipureseptorit lähettävät signaalin aivoihin käyttäen kasvojen hermostoa. Tämän tuloksena ihminen tuntee kipua otsassa, joka monen mielestä tuntuu aivojen jäätymiseltä.
"Brain freeze" menee yleensä ohi 30–60 sekunnissa. Ilmiön voi välttää varomalla kylmän ruoan kosketusta kitalakeen. Jos aivot pääsevät kuitenkin jäätymään, kannattaa sinun yrittää lämmitellä kitalakeasi esimerkiksi vedellä.
Lähde: Foodrebuplic.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti