Video: Tämä proteiinipommi ei sovi herkimmille – pystyikö toimittaja syömään ötökkäruokaa?

sirkka
Suurta herkkua vai ei? Selvitimme miltä sirkat todellisuudessa maistuvat. Shutterstock

Miltä hyönteisruoka todellisuudessa maistuu? Otimme asiasta selvää ja maistoimme rapeita kulkusirkkoja Tikkurila Festivaalien ötökkäbaarissa.

Tulevaisuudessa hyönteisruoka saattaa olla arkipäiväistä herkkua, mutta ainakin vielä ajatus tuntuu oudolta.

Makuja.fi -toimitus pääsi testaamaan miltä kulkusirkat ihan oikeasti maistuvat. 

Ötökät koko kansan tietoisuuteen

Paahdetut kulkusirkat ovat Madventures-ohjelmasta tutun Riku Rantalan Suomeen tuomia vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä.

– Syötäviksi hyönteisiksi valitaan sellaisia lajeja, joiden elämänkierto on lyhyt ja jotka lisääntyvät tehokkaasti, kertoo Koiramies-ötökkaputiikkia pitävä Topi Kairenius.

Hyönteiskokiksi itseään tituleeraava Kairenius on kirjoittamassa aiheesta myös omaa keittokirjaa. Ehkä tulevaisuudessa joka kodissa kokkaillaan hyönteisruokaa.

– Toistaiseksi uuselintarvikelaki jarruttaa hyönteisten pääsyä markkinoille, Kairenius harmittelee.

Hän haluaa edistää syötäviin hyönteisiin liittyviä positiivisia mielikuvia ja saada nämä uutuusherkut laajan yleisön tietoisuuteen. Maailmassa on nimittäin jopa 1900 syötävää hyönteislajia. 

Ennakkoluulot kumoon

Erilaiset hyönteiset ja toukat aiheuttavat monessa väistämättäkin puistatuksen tunnetta. Oikein valmistettuna hyönteiset voivat kuitenkin olla todella herkullista ruokaa, Kairenius lupaa.

Toimittaja pääsi testaamaan ensimmäistä kertaa hyönteisruokaa. Tarjolla oli friteerattuja ja suklaakuorrutettuja kulkusirkkoja. Makutesti osoitti, että suklaalla kuorrutettuna kulkusirkoistakin voi saada oivan, proteiinipitoisen välipalaherkun.

Katso videolta minkä arvion kulkusirkat saivat maun ja koostumuksen puolesta: 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat