Vesi ei mene vanhaksi – miksi vesipulloissa on parasta ennen -merkintä?

vesipullo
Vesipulloja voi olla hyvä säilyttää pahan päivän varalle. Shutterstock

Kaksi vuotta säilytetyn pullotetun veden laatu saattaa olla heikentynyt, eikä sitä ehkä kannata juoda.

Moni on varmasti kerännyt kotiin tai kesämökille muutaman vesipullon hätävaran, jos vesijohto katkeaa tai muu äkillinen veden tarve iskee. Vesipullojen ei kuitenkaan kannata antaa seisoa vuodesta toiseen käyttämättöminä, sillä ikivanha vesi voi olla mennyt huonoksi.

Tavallista vettä sisältävistä pulloista löytyy monien muiden tuotteiden tapaan parasta ennen -merkintä. Vesi, kuten happi tai rauta, on kemiallinen yhdiste ja ajaton. Se ei voi pilaantua. Siksi parasta ennen -merkintä saattaa hämmentää. Merkille on kuitenkin olemassa selitys.

Vesi pakataan muovisiin, keinotekoisiin ja hatariin pulloihin tai säiliöihin. Veden sijaan nämä muoviset pullot tai säiliöt voivat pilaantua. Muoviset yhdisteet hapertuvat ajan myötä ja saattavat sekoittua veteen.

Tämän lisäksi muovi ei ole läpäisemätöntä. Esimerkiksi huonot bakteerit voivat alkaa kasvamaan vesipullossa, jos sen jättää liian pitkäksi aikaa seisomaan. Bakteerit saattavat päästä pulloon siitä huolimatta, että se on suljettu.

On kuitenkin tapoja hyödyntää pitkään säilytetty vesi täysin turvallisesti. Veden voi esimerkiksi keittää ennen nauttimista, sillä tämä tappaa tehokkaasti kaiken vesipullon sisällä kasvavan elämän.

Veteen vuotavat muoviset yhdisteet ovat hyvin harvoin haitallisia niellä, mutta vesi saattaa maistua hieman kummalliselta. Vesipullot olisi silti hyvä vaihtaa uusiin vähintään kahden vuoden välein.

Lähde: The Daily Meal 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.