Kala on suomalaisten kesäruokasuosikki, ja mikäpä sen paremmin maistuisikaan uuden perunan kyljessä kuin leppäsavustettu siika, mausteinen sillisuolapala tai voissa paistettu ahvenfilee, jonka päälle on pirskautettu sitruunaa?
Kaikkea kalaa ei kesällä ole saatavilla, mutta kauppojen kalavalikoima on laajempi kuin arvaatkaan.
Kun kala ei nappaa
Kalastaminen on monen kesälomalaisen lempipuuhaa, ja hyvällä tuurilla joskus pääseekin herkuttelemaan itse pyydetyllä kalalla. Saalis ei silti ole koskaan taattu, ja siksi on hyvä poiketa kaiken varalta lähimmän kalaosaston kautta.
Kesä on harmillisesti vain harvan villikalan sesonkia. Vesien lämmettyä monet kalat hakeutuvat syvempiin vesiin, eivätkä satu ammattikalastajankaan pyydykseen. Tarjolla on onneksi useimmiten kasvatettua kalaa. Ja jos on tottunut asioimaan aina vain tuoretiskillä, on oiva hetki tutustua myös kaupan pakaste-, säilyke- ja valmiskalavalikoimaan.
Apua pakasteesta
Raaka kala on kesähelteille herkkä ruoka-aine, sillä se tulisi säilyttää 0–3 lämpöasteessa. Kala kannattaa pakata kaupassa vähintään kassiin, jossa on pakasteita tai muuta kylmätavaraa. Mahdollisuuksien mukaan voi kauppareissuun varautua kylmävaraajilla ja -laukulla, mikäli ajomatka on pitkä.
Kesänviettopaikoilla tuoreen kalan säilyttäminen ja sen sinne kuljettaminen saattaa tuottaa kuitenkin ongelmia. Kalan voi ostaa ja pakastaa etukäteen, jolloin se saa sulaa matkan ajan hiljalleen muiden kylmätuotteiden joukossa.
Paksulihaisen fileen tai kokonaisen kalan voi myös suolata kevyesti matkan ajaksi, niin se on perillä suoraan valmis grilliin tai savustimeen.
