Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Varo! Kala pilaantuu herkästi helteellä – näin saat säilymään mökkimatkalla

Shutterstock
Julkaistu 31.05.2016 09:24

MTV LIFESTYLE

Kala on suomalaisten kesäruokasuosikki, ja mikäpä sen paremmin maistuisikaan uuden perunan kyljessä kuin leppäsavustettu siika, mausteinen sillisuolapala tai voissa paistettu ahvenfilee, jonka päälle on pirskautettu sitruunaa?

Kaikkea kalaa ei kesällä ole saatavilla, mutta kauppojen kalavalikoima on laajempi kuin arvaatkaan.

Kun kala ei nappaa

Kalastaminen on monen kesälomalaisen lempipuuhaa, ja hyvällä tuurilla joskus pääseekin herkuttelemaan itse pyydetyllä kalalla. Saalis ei silti ole koskaan taattu, ja siksi on hyvä poiketa kaiken varalta lähimmän kalaosaston kautta.

Kesä on harmillisesti vain harvan villikalan sesonkia. Vesien lämmettyä monet kalat hakeutuvat syvempiin vesiin, eivätkä satu ammattikalastajankaan pyydykseen. Tarjolla on onneksi useimmiten kasvatettua kalaa. Ja jos on tottunut asioimaan aina vain tuoretiskillä, on oiva hetki tutustua myös kaupan pakaste-, säilyke- ja valmiskalavalikoimaan.

Apua pakasteesta

Raaka kala on kesähelteille herkkä ruoka-aine, sillä se tulisi säilyttää 0–3 lämpöasteessa. Kala kannattaa pakata kaupassa vähintään kassiin, jossa on pakasteita tai muuta kylmätavaraa. Mahdollisuuksien mukaan voi kauppareissuun varautua kylmävaraajilla ja -laukulla, mikäli ajomatka on pitkä.

Kesänviettopaikoilla tuoreen kalan säilyttäminen ja sen sinne kuljettaminen saattaa tuottaa kuitenkin ongelmia. Kalan voi ostaa ja pakastaa etukäteen, jolloin se saa sulaa matkan ajan hiljalleen muiden kylmätuotteiden joukossa.

Paksulihaisen fileen tai kokonaisen kalan voi myös suolata kevyesti matkan ajaksi, niin se on perillä suoraan valmis grilliin tai savustimeen.


Lomailuun kuuluu vapaus aikatauluista ja arjen suunnittelemattomuus, eikä ruokaostoksia aina ehdi tai jaksa tehdä ennakkoon. Katkaravut löytyvät kauppojen pakasteosastolta helposti, mutta valikoimaa on muutakin. Kaupasta riippuen saattaa löytää esimerkiksi valmiita kalapihvejä tai -leikkeitä burgereihin, kalakuutioita kesäiseen kalakeittoon tai erilaisia kalafileitä, joista taikoo nopean ruoan grillaamalla ne kasvisten kanssa folionyytissä.

Valmis on vaivatonta

Pakatut kalatuotteet, kalaeinekset sekä puolisäilykkeet säilyvät raakaa kalaa kauemmin, mutta säilyäkseen viimeiseen käyttöpäivään saakka, ne vaativat avaamattoman pakkauksen, katkeamattoman kylmäketjun ja kylmän säilytyspaikan pakkauksen ohjeen mukaisessa lämpötilassa.

Puolisäilykkeistä esimerkiksi silli säilyy kylmässä noin viikon purkin avaamisesta, mutta kypsentämättömät tyhjiöpakatut kalatuotteet kuten graavi- ja kylmäsavukalat tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, sillä ne ovat herkkiä listeriabakteerille.

Kypsät kalajalosteet kuten loimu- ja savukalat, friteeratut muikut tai paistetut silakkapihvit maistuvat uuden perunan ja raikkaan jogurtti- tai kermaviilikastikkeen kanssa joko kylmänä tai nopeasti lämmitettynä. Kalapullat puolestaan sujahtavat esimerkiksi kesäiseen pyttipannuun, jossa hyödyntää näppärästi myös tähteeksi jääneet perunat. Kypsä kala säilyy useita päiviä, kun ei jätä sitä lojumaan pöytään lämpimään pitkiksi ajoiksi.

Säilykkeet laiskojen päivien pelastukseksi

Lomailuun osuu usein päiviä, jolloin ei jaksa suorittaa ja tekee mieli siirtää kauppareissua tuonnemmaksi. Tällaisiin hetkiin kannattaa varautua hankkimalla kaappiin kalatäyssäilykkeitä, joita myydään metallisissa säilyketölkeissä sekä lasipurkeissa.

Kalasäilyke ei ole vain tonnikalaa, vaan tarjolla on kaupan valikoiman laajuudesta riippuen myös esimerkiksi kirjolohta, muikkua, särkeä ja jopa haukea.

Öljyyn säilötyt savustetut kalapalat kaipaavat vähimmillään alleen vain leipäsiivun. Mikäli mielii lämmintä hiukopalaa, leivän päälle voi lisätä päälle vielä edellisen päivän rippeitä ja juustoraastetta ja käyttää leipiä hetken uunissa.

Osassa säilykekaloista on herkullinen öljyinen tomaattikastike. Se kannattaa käyttää hyödyksi esimerkiksi pastakastikkeena. Kippaa säilykekala liemineen napakaksi jätetyn keitetyn pastan sekaan ja lämmitä nopeasti. Joukkoon voi heittää myös esimerkiksi muutaman oliivin, kapriksen tai kirsikkatomaatin, jos kaapin perukoilla sattuu sellaisia olemaan. Tällainen herkku sopisi tarjottavaksi yllätysvieraille Italiassakin.

Lähde: Pro Kala

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ostatko kalaa jouluksi? Muista tämä!Ruokakaupan säilykehyllystä löytyy todellinen aarre arkiruoanlaittoon Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenTaivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näinKalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksen
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 2.12.18:04
    Ruoka

    Tuore raportti paljastaa yllättäviä eroja pohjoismaalaisten ruokavalioissa

  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa