Vältteletkö leipää? Ei ehkä kannattaisi

leipä
Shutterstock

Leivän vältteleminen ei välttämättä kannata, jos verensokerin haluaa pitää mahdollisimman tasaisena.

Vastaleivottua ja kovakuorista leipää on usein liki mahdoton vastustaa, eikä se olekaan enää ehkä tarpeellista, sillä Diabetes Care -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan leipä täyttää täydellisen jälkiruoan tunnusmerkit.

Leipä kannattaa syödä jälkiruoaksi?

Comprehensive Weight Control Centerissä New Yorkissa tehdyn pilottitutkimuksen mukaan saattaa olla verensokeritasojen ylläpitämiseksi parempi idea syödä leipää lounaan tai illallisen päätteeksi, kuin jättää leipä kokonaan syömättä.

Pilottitutkimuksessa 11 tutkimukseen osallistuneelle tarjoiltiin ateria, joka sisälsi kanaa, vihanneksia, salaattia sekä leipää. Selvisi, että sillä, missä vaiheessa ateriaa leipä nautitaan, on merkittävä vaikutus ateriaa seuranneeseen verensokeritasoon.

Leipä nautitaan perinteisesti ennen ruokaa, mutta tutkimuksesta saatujen suuntaa-antavien tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että saattaisi olla parempi nauttia leipää vasta ruoan jälkeen. Kun tutkimukseen osallistuneet söivät leipää vasta aterian päätteeksi, olivat heidän verensokeriarvonsa 30 prosenttia alhaisemmat kuin silloin, kun leipä syötiin ennen ateriaa.

– Vaikuttaa siltä, että hiilihydraattien imeytyminen hidastuu, kun niitä ennen on syöty proteiinia ja kasviksia, tutkimuksessa mukana ollut tohtori Alpana Shukla kertoo.

Lähteet: Prevention.com, diabetesjournals.org

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja