Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vältteletkö leipää? Ei ehkä kannattaisi

Shutterstock
Julkaistu 13.08.2015 17:28

MTV LIFESTYLE

Leivän vältteleminen ei välttämättä kannata, jos verensokerin haluaa pitää mahdollisimman tasaisena.

Vastaleivottua ja kovakuorista leipää on usein liki mahdoton vastustaa, eikä se olekaan enää ehkä tarpeellista, sillä Diabetes Care -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan leipä täyttää täydellisen jälkiruoan tunnusmerkit.

Leipä kannattaa syödä jälkiruoaksi?

Comprehensive Weight Control Centerissä New Yorkissa tehdyn pilottitutkimuksen mukaan saattaa olla verensokeritasojen ylläpitämiseksi parempi idea syödä leipää lounaan tai illallisen päätteeksi, kuin jättää leipä kokonaan syömättä.

Pilottitutkimuksessa 11 tutkimukseen osallistuneelle tarjoiltiin ateria, joka sisälsi kanaa, vihanneksia, salaattia sekä leipää. Selvisi, että sillä, missä vaiheessa ateriaa leipä nautitaan, on merkittävä vaikutus ateriaa seuranneeseen verensokeritasoon.

Leipä nautitaan perinteisesti ennen ruokaa, mutta tutkimuksesta saatujen suuntaa-antavien tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että saattaisi olla parempi nauttia leipää vasta ruoan jälkeen. Kun tutkimukseen osallistuneet söivät leipää vasta aterian päätteeksi, olivat heidän verensokeriarvonsa 30 prosenttia alhaisemmat kuin silloin, kun leipä syötiin ennen ateriaa.

– Vaikuttaa siltä, että hiilihydraattien imeytyminen hidastuu, kun niitä ennen on syöty proteiinia ja kasviksia, tutkimuksessa mukana ollut tohtori Alpana Shukla kertoo.

Lähteet: Prevention.com, diabetesjournals.org

Lisää aiheesta:

Syötkö ruoan aina tietyssä järjestyksessä? Voi olla merkitystä terveyden kannaltaPilaako napostelu terveyden? Tutkijat kertovat havainnoistaanTutkimus: Aamupalan syöminen ennen tätä kellonlyömää voi pienentää diabetesriskiäAamupala ei olekaan päivän tärkein ateria painonpudottajille, väittää tuore analyysi: "Tällä voi olla päinvastainen vaikutus"Tätä metsän herkkua kannattaa syödä aamupalaksi – täyttää vatsan paremmin kuin liha!Jätätkö aamiaisen väliin tai syöt myöhään illalla? Vaarannat terveytesi!
LeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • ti08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä