Varo, salaatti voi olla lihottavampi kuin hampurilaisateria! Nämä täytteet tekevät kevyestä lounaastasi helposti kaloripommin

salaatti avokado kana
Lounassalaatti voi olla melkoinen kaloripommi! Shutterstock

Lounassalaatti saattaa kuuloostaa terveelliseltä vaihtoehdolta, mutta kastikkeesta ja täytteistä riippuen ateriasi saattaa loppupeleissä sisältää kaloreita jopa hampurilaisaterian verran.

Vaikka salaatti mielletään terveelliseksi ruoaksi, monet tekijät voivat nostaa tämän näennäisesti kevyen ruoan energiamäärän hyvinkin korkeaksi. Seuraavan kerran salaattia koostaessasi palauta mieliin seuraavat vinkit, jotka auttavat sinua välttelemään sudenkuoppia.

Unohda kermaiset kastikkeet 

Samalla, kun kermaiset ja juustoiset salaatinkastikkeet muuttavat hieman tylsät salaatinlehtesi äärimmäisen herkulliseksi ruoaksi, ne voivat pienissäkin määrin lisättynä nostaa ateriasi kalorimäärät pilviin.

Jos haluat pitää vaa’an numerot kurissa, vaihda caesar- tai majoneesipohjaiset kastikkeet balsamiviinietikkaan ja pieneen loraukseen oliiviöljyä.

Vaihda pekoni broileriin

Pekoni tuo salaattiin proteiinia, mutta myös rasvaa; kaksi pekonisiivua sisältää rasvaa noin 8 gramman verran. Kalkkuna ja broileri ovat huomattavasti vähärasvaisempia vaihtoehtoja.

Vältä tyhjiä kaloreita

Krutongit antavat salaattiin mukavan rouskuvaa rakennetta, mutta ne sisältävät yllättävän paljon kaloreita pienessä paketissa. Yksi annos, eli noin 25 grammaa, voi sisältää 120 kilokaloria, mutta ei lainkaan ravintoaineita.

Jos kaipaat salaattisiisi rousketta, ripottele salaattisi joukkoon runsaasti ravintoaineita ja terveellisiä rasvoja sisältäviä pähkinöitä. Varo kuitenkin lisäämästä energiapitoisia pähkinöitä salaattiisi liikaa!

Kiinnitä huomiota valmistustapaan 

Lihaisat täytteet tuovat salaattiin proteiinia, mutta painontarkkailijan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka liha on valmistettu. Uppopaistetut ja leivitetyt lihat nostavat helposti aterian kalorimäärää kuin huomaamatta.

Valitse siis salaattiisi mieluummin lihaa, joka on säästynyt rasvaiselta käsittelyltä.

Vähennä juuston määrää

Me kaikki rakastamme juustoa, mutta emme sen vaikutuksia vyötärölle. Jos et pysty luopumaan rasvaisista juustoista kokonaan, valitse salaattiisi mieluiten voimakkaan makuisia juustoja, kuten parmesaania, jotka antavat ruokaan makua myös pieninä määrinä lisättynä. Myös raejuusto on hyvä vaihtoehto rasvaiselle fetalle ja vuohenjuustolle.

Kiinnitä huomiota annoskokoon

Annoskoko on monessa ruoassa kaiken a ja o. Tämä sääntö kannattaa muistaa etenkin suosikkihedelmä avokadon kohdalla.

Vaikka avokado sisältää tunnetusti runsaasti hyviä rasvoja, monet ihmiset lisäävät tätä energiapitoista hedelmää salaatteihinsa aivan liikaa. Yksi kokonainen avokado voi sisältää jopa 300 kilokaloria ja 30 grammaa rasvaa. Pelkkä avokado voi siis tehdä salaatistasi todella tuhdin annoksen.

Lisää ravitsevia täytteitä 

Hyviä vaihtoehtoja salaatin täytteiksi ovat muun muassa maukkaat ja rautapitoiset punajuuret ja kuitupitoiset linssit. Ruokaisuutta salaattiin saat lisäämällä joukkoon vitamiini-ja kivennäisianepitoista qvinoaa, joka tuo annoksen myös proteiinia.

Lähde: TheSun

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.