Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vältä muovikelmua! Näin eri juustolaadut tulisi säilyttää

Juustotiskeiltä löytyy usein kelmuun pakattuja juustoja. Vältä kuitenkin tätä virhettä kotioloissa.
Juustotiskeiltä löytyy usein kelmuun pakattuja juustoja. Vältä kuitenkin tätä virhettä kotioloissa. Shutterstock
Julkaistu 27.07.2015 11:53
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kun juustohimo iskee, tulee kaupasta kannettua kotiin juusto jos toinenkin. Oikein säilyttämällä voit nauttia juustoista vielä pitkään kauppareissun jälkeenkin.

Juusto on elävä tuote, joka hikoilee, vanhenee ja jopa hengittää. Tämän vuoksi juustojen säilyttämiseen kannattaakin kiinnittää huomiota.

Eri juustolaadut vaativat erilaisen käsittelyn säilyäkseen tuoreen makuisena pidempään. 

Kovat juustot leivinpaperiin

Vältä muovikelmua, sillä kelmu estää juustoa saamasta ilmaa, jolloin voidaan puhua jopa tukahduttamisesta. Muovikelmussa myös maku muuttuu herkästi muoviseksi ja mahdollisten bakteerien kasvu nopeutuu.

Jos ostat kaupasta muovikelmuun pakatun kovan juuston, poista kelmu heti kotiin päästyäsi. Kääri juusto sen sijaan leivinpaperiin ja tämän jälkeen löyhästi muovipussiin. Leivinpaperin sisällä juusto pääsee hengittämään, mutta ei kuivu.

juustopaperi
Kovat juustot tulisi säilöä hengittävään paperiin.Shutterstock

Sinihomejuustojen voimakas tuoksu vaatii hieman enemmän pakkaamista. Jos et halua koko jääkaappisi tuoksuvan homejuustolle, kääri juusto kaksinkertaiseen leivinpaperiin ja säilytä juusto kannellisessa muovirasiassa.

Muista myös tarkistaa juuston parasta ennen -päiväys, ennen kuin heität alkuperäisen pakkauksen pois. Jos säilytät juustoa pitkään, vaihda käärepaperi silloin tällöin uuteen.

Pehmeät juustot säilyvät omissa pakkauksissaan

Leivinpaperiin kääriminen toimii siis koville juustoille, mutta pehmeiden ja tuorejuustojen säilytyksessä on eroja. Pehmeät juustot, kuten mozzarella ja vuohenjuusto, ovat yleensä kovia juustoja tuoreempia ja siksi myös pilaantuvat herkästi. Nämä juustot tulisi säilyttää omissa pakkauksissaan ja nauttia mahdollisimman pian ostohetkestä.

mozzarellaMozzarellat tulisi säilöä nesteessä omassa pakkauksessaan.Shutterstock

Valkohomejuustojen säilytys jakaa mielipiteitä. Nämä pehmeät juustot kuivuvat herkästi, joten ne voi tarvittaessa säilyttää muovikelmussa. Jos päätät tehdä niin, tarkkaile juuston säilyvyyttä muutaman päivän välein. Myös leivinpaperissa säilyttäminen on mahdollista.

Juuston säilytyksessä kannattaa luottaa omiin vaistoihinsa. Jos juusto haisee pilaantuneelta, se sitä todennäköisesti onkin.

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyseKuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Näin kauan avattu juusto säilyy jääkaapissa – juustoasiantuntija: Tätä hygieniaan liittyvää seikkaa ei moni ole tullut ajatelleeksi! Älä koskaan kääri kelmuun! Pahin moka, jonka voit juuston säilytyksessä tehdä Pienet homepilkut eivät välttämättä haittaa – kuinka kauan juustoa voi oikeasti säilyttää jääkaapissa?
JuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • ke08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti