Valkoista, roseeta, kuohuvaa ja alkoholitonta – ennätyslämmin kesä on ollut terassien kulta-aikaa
Pitkä ja lämmin kesä on ollut terasseilla vilkasta. MTV:n Viiden jälkeen kysyi kahdelta suurelta ravintolayritykseltä, miten ennätyslämpötilat ovat näkyneet myynnissä.
Noin 300 ravintolaa omistavan NoHon varatoimitusjohtaja Maria Koivula sanoo, että terasseilla alkoi hieno kesä heti kun lumet lopulta sulivat pitkän talven jälkeen.
Sankoin joukoin terasseille
– Me olimme vielä viikko ennen vappua loskassa ja lumessa. Mutta sitten toukokuussa tulivat hellekelit, ja sen jälkeen kysyntä on ollut tosi positiivista, niin ravintolaliiketoiminnassa kuin terasseillakin.
Koivula sanoo, että ensimmäiset hellepäivät ovat ratkaisevassa roolissa.
– Meillä suomalaisilla on pitkä ja kylmä sohjoinen talvikausi takana, niin kun aurinko alkaa paistaa, menemme sankoin joukoin, lähdetään liikkeelle nauttimaan ulkoilmasta ja terasseista.
Kesä-heinäkuu on kaupunkiterasseilla hiljaisempaa kautta, koska suomalaiset ovat mökeillä ja käyvät festareilla.
– Mutta se meni kanssa tosi hienosti säiden siivittämänä, ja elokuuhan on ollut myös lämmin. Eli ollaan päästy nauttimaan vilkkaasta kysynnästä, ja kyllä se näkyy kaupunkikuvassa. Ihmisiä on liikkeellä, ja se vaikuttaa kaikkinaan positiivisesti ravintolaliiketoimintaan, Koivula sanoo.
Puolesta päivästä yömyöhään asti
S-ryhmällä on yli 600 ravintolaa. Yrityksen matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Juha Helminen sanoo, että erityisesti alkoholittomien virvokkeiden ja oluen myynti sujui edelliskesää vauhdikkaammin.
– Viinivalikoimasta valkoviini ja kuohuviini ovat kesäisin suosituimpia ja kesällä näkyi jo viitteitä Chardonnay-rypäleen uudesta suosiosta. Roseeviiniä nautitaan myös, se on selkeästi kesäjuoma.
– Suosituimpia aikoja terasseilla ja ravintoloissa olivat perjantai-illat sekä lauantai puolesta päivästä yömyöhään asti, Helminen sanoo.
Nopeaa syömistä suositaan
S-ryhmän mukaan oluissa suosituinta oli lager oluiden nauttiminen hanasta tai pullosta ja tämä trendi on vahvistumassa.
– Asiakkaat suosivat tässä ajassa edullisempia tuotteita ja tämä näkyy myös ravintoloissa, joissa nopea syöminen painottuu. Kesän suosituimpia ravintola-annoksia olivat erilaiset hampurilaiset, pihvit, pitsat ja salaatit, Helminen sanoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Taivaallinen omenahillo
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Kotikeittiömestarit: Teresa Välimäen tonnikala-nachopelti