Mainos
Mainos

Valio, Ingman, Saarioinen ja Atria – tiesitkö, mistä tutut tuotenimet ovat saaneet alkunsa?

Ensin siitä piti tulla Hyvää Ruokahalua Oy, mutta kuinka sitten kävikään... Timo Leppäsen kirja esittelee tarinoita suomalaisille tuttujen tuotenimien takana. 

Timo Leppäsen Merkilliset nimet -kirja esittelee merkillisiä tarinoita suomalaisille tuttujen yritysten ja tuotteiden nimien takana.

Atria

Sanana "atria" on ikivanha ja merkitsee ruokaa. Termi löytyy esimerkiksi vuonna 1544 julkaistun Mikael Agricolan Rucouskirjan ruokarukouksesta.

Atria-tuotemerkki syntyi vuonna 1962. Se oli tuotemerkki TLK:n osuusteurastamojen yhteiselle säilykesarjalle. Keväällä 1991 Itikka-Lihapolar sai yksinoikeuden Atria-tuotemerkkiin, ja vaihtoi sittemmin nimensä Atriaksi.

Atria-nimeä ideoi mainostoimisto Mainosyhtymä.

Saarioinen 

Saarioisen nimi tulee Sahalahden pitäjässä sijaitsevasta Saarioisten kartanosta.

Oululainen

Leipomo on perustettu vuonna 1909. Perustajista toinen, Vilhelmiina Helenius, sai peruskoulutuksensa oululaissyntyiseltä leipurilta, jota onkin kiittäminen nimestä.

Timo Leppänen haastatteli Merkilliset nimet - kirjaa varten lähes sataa henkilöä. Kirjassa esimerkiksi Kyösti Kakkonen kertoo tarinan Tokmanni-nimen taustalta: Kakkosen mukaan ruotsinkielessä tok tarkoittaa hullua ja man on mies. Tokmanni on siis "hullu mies". 

Elovena

Elovena-kaurahiutaleet tulivat markkinoille 1925. Elovena-nimen alkuosa saatiin yhtiön alkuperäisestä Elo-nimestä. Loppuosa on kehitelty kauran latinankielisestä nimestä (Avena sativa).

Valio

Nimi tulee vuonna 1905 perustetusta Voinvientiosuusliike Valiosta. Joukko suomalaisia osuusmeijereitä halusi edistää ja valvoa vientivoin laatua, ja ”valio” kuvaakin korkeaa laatua. Valiota ehdotti Pellervo-Seuran sihteeri Philip Suuronen.

Ingman

Sipoolainen Hjalmar Ingman myi 1920-luvulla viiliä Helsingin Kauppatorilla. Viiliä valmistettiin maatilan saunassa; viilimestarina toimi Hjalmarin äiti Aurora. Tämä myyntityö oli menestystarinan alku.

Arla

Arla on ruotsia ja tarkoittaa varhaista aamua. Arlasta olisi voinut tulla Milko tai Svea-Mejerier, mutta kuluttajat pitivät Arla-nimestä. Se on lyhyt ja ytimekäs.

Arla-nimellä on pitkät perinteet ruotsalaisessa meijeriteollisuudessa, ja sitä on käytetty erilaisissa yhteyksissä alalla jo 1800-luvulla.

Apetit

Nimi juontaa juurensa sanapariin bon appétit, joka on ranskaa ja tarkoittaa ”hyvää ruokahalua”. Myös Hyvää Ruokahalua Oy oli ehdokkaana tuotteen nimeksi. Aluksi nimeksi piti tulla Appetit, mutta se oli jo varattu Keski-Euroopassa.


Lähde: Timo Leppänen: Merkilliset nimet (SKS)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja