Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vain yksi muutos ruokavalioon: Paino laskee ja makuaisti paranee kuukaudessa!

Shutterstock
Julkaistu 01.09.2014 12:35

MTV LIFESTYLE

Jo kuukauden mittainen sokerilakko voi tehdä ihmeitä keholle.

Herkuttelu kuuluu monella kesään, mutta syksyllä on aika kiinnittää huomiota syömiseen ja ennen kaikkea sokerin saantiin. Sateiden ja yöpakkasten myötä saapuvat myös syysflunssat ja muut viheliäiset taudit. Immuniteettiaan voi vahvistaa jättämällä lisätyn sokerin ruokavaliostaan. Jo kuukaudessa tapahtuu ihmeitä.

Hiilihydraateista sokeria pidetään joidenkin tutkimusten mukaan jopa kovia rasvoja haitallisempana terveydelle. Liiallisen sokerin saannin on todettu muun muassa lisäävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi runsas sokerin käyttö saattaa heikentää immuniteettia ja pitää yllä kroonista tulehdusta elimistössä.

Litrassa täysmehua jopa 38 palaa sokeria

Jäätelö, virvoitusjuomat ja kesän muut koko perheen nauttimat herkut ovat varsinaisia sokeripommeja. Suomen ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista enintään kymmenys saisi olla peräisin lisätystä sokerista, mikä tarkoittaa aikuisella naisella alle 20 ja miehellä alle 25 sokeripalaa päivässä. Litrassa täysmehua on jopa 38 palaa sokeria, eli isossa mehulasillisessa noin 13 palaa.

Maailman terveysjärjestö WHO alensikin vastikään sokerinsaantisuositustaan alle viiteen prosenttiin päivän energiansaannista. Suomessa suositus on edelleen alle kymmenen prosenttia.

Sopiva määrä sokeria sopivasta lähteestä

Sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien runsas käyttö saa verensokerin heittelehtimään, mikä voi puolestaan pitkään jatkuessaan altistaa monille elintasosairauksille. Suuri määrä hiilihydraattia aiheuttaa vireystason laskua ja rentoutuneen, lamaannusta muistuttavan väsymyksen.

– Hiilihydraattien sijaan kannattaa suosia proteiinia ja hyvälaatuisia rasvoja, joiden avulla näläntunne pysyy poissa pidempään. Ja kun syö puhdasta, proteiinipitoista ruokaa, vatsan- ja suoliston toiminta paranee ja yleinen vireystaso kohenee yleensä nopeasti, ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Sami Sundvik sanoo.

Hedelmäsokerikin haitaksi?

Sundvik muistuttaa, että esimerkiksi hedelmistä saa huomaamattaan runsaasti ylimääräistä sokeria. Hän suositteleekin korvaamaan mahdollisimman suuren osan hedelmistä kotimaisilla marjoilla ja vihanneksilla.

– Moni ajattelee herkuttelevansa terveellisesti vaikkapa viinirypäleillä. Rasiallisen hotkaisee sohvalla television ääressä varttitunnissa tajuamatta sen sisältävän 75 grammaa eli miltei 20 palaa sokeria.

Hedelmäsokeri eli fruktoosi ei nykytiedon valossa siis ansaitse synninpäästöä. Journal of Nutrition -aikakauslehti julkaisi elokuussa 2013 tutkimustuloksia, joiden mukaan hedelmäsokeri muuntuu tavallista sokeria nopeammin ja helpommin rasvaksi.

– Luontaiset tai keinotekoiset makeutusaineet eivät ole pitkäaikaisessa käytössä hyviä. En suosittelisi sokeria korvattavan hedelmäsokerilla puhumattakaan keinotekoisista makeuttajista, Sundvik sanoo.

Kerrasta poikki -menetelmä toimii

Sundvik suosittaa sokerittoman syyskuun ohjenuoraksi kerrasta poikki -menetelmää.

– Sokeriaddiktio on ongelma, ja ainoa tie vierottaa itsensä sokerista on lopettaa sen syöminen kokonaan. Vieroittautuminen vie kahdesta kolmeen viikkoa; samalla tavalla kuin vaikkapa kahvistakin.

–Jos kokee, ettei pysty kerralla sokerista vieroittautumaan, sen voi aluksi korvata hunajalla ja ruokosokerilla, jotka ovat terveellisempiä vaihtoehtoja. Mutta jos asiaa katsoo painonhallinnan kannalta, nekin sisältävät ihan yhtä paljon energiaa.

Millaisia muutoksia kuukauden sokerittomuuden jälkeen voi huomata?

– Vireystaso, makuaisti ja unen laatu paranevat, paino laskee, immuniteetti vahvistuu ja treenin jälkeisiä lihaskipuja on vähemmän. Ihon kuntokin saattaa parantua jo kuukaudessa, luettelee Sundvik.

Ravinto- ja hyvinvointivalmentajan vinkit kohti sokerittomuutta:

 – Jätä kaikki lisätty sokeri pois kerralla, kiinnitä huomiota myös piilosokereihin.

– Vaihda hiilihydraatit laadukkaisiin proteiininlähteisiin ja rasvoihin. Aloita päivä vireystasoa ylläpitävällä marjasmoothiella, jätä puuro tai ruisleipä väliin.

– Syö puhdasta, prosessoimatonta ruokaa, jota elimistö oppii nopeasti käyttämään hyväkseen.

Lähde: New Organics

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Tätä kaikkea sokeri tekee kehossa: vaikutusta myös syöpäsoluihin – näin syömällä sokerin saanti pysyy riittävän pienenäTarvitseeko ihminen sokeria? Keskustelussa unohtuu helposti yksi olennainen asia: "Jos aivot eivät toimi kunnolla, koko ihminen kuolee"Suomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossa15 asiaa, jotka tapahtuvat kehossasi, kun vähennät sokerin syöntiäSari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaanTee nämä 10 muutosta ruokavalioosi – huikea vaikutus oloon
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste