Jo kuukauden mittainen sokerilakko voi tehdä ihmeitä keholle.
Herkuttelu kuuluu monella kesään, mutta syksyllä on aika kiinnittää huomiota syömiseen ja ennen kaikkea sokerin saantiin. Sateiden ja yöpakkasten myötä saapuvat myös syysflunssat ja muut viheliäiset taudit. Immuniteettiaan voi vahvistaa jättämällä lisätyn sokerin ruokavaliostaan. Jo kuukaudessa tapahtuu ihmeitä.
Hiilihydraateista sokeria pidetään joidenkin tutkimusten mukaan jopa kovia rasvoja haitallisempana terveydelle. Liiallisen sokerin saannin on todettu muun muassa lisäävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi runsas sokerin käyttö saattaa heikentää immuniteettia ja pitää yllä kroonista tulehdusta elimistössä.
Litrassa täysmehua jopa 38 palaa sokeria
Jäätelö, virvoitusjuomat ja kesän muut koko perheen nauttimat herkut ovat varsinaisia sokeripommeja. Suomen ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista enintään kymmenys saisi olla peräisin lisätystä sokerista, mikä tarkoittaa aikuisella naisella alle 20 ja miehellä alle 25 sokeripalaa päivässä. Litrassa täysmehua on jopa 38 palaa sokeria, eli isossa mehulasillisessa noin 13 palaa.
Maailman terveysjärjestö WHO alensikin vastikään sokerinsaantisuositustaan alle viiteen prosenttiin päivän energiansaannista. Suomessa suositus on edelleen alle kymmenen prosenttia.
Sopiva määrä sokeria sopivasta lähteestä
Sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien runsas käyttö saa verensokerin heittelehtimään, mikä voi puolestaan pitkään jatkuessaan altistaa monille elintasosairauksille. Suuri määrä hiilihydraattia aiheuttaa vireystason laskua ja rentoutuneen, lamaannusta muistuttavan väsymyksen.
