Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vain Lahessa! Lihamukille tulee nyt kakkainen haastaja oluen muodossa: "Tölkeissä maistuu mahdollisuus"

0:51Lahdessa kehiteltiin uusia oluita, joiden valmistamisessa on hyödynnetty jopa hanhenkakkaa
Julkaistu 10.06.2021 19:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kiertotalouden edelläkävijäkaupungissa Lahdessa hyödynnetään uusissa teemaoluissa villiyrttejä, hävikkiruokaa ja jopa hanhenkakkaa, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Videolla kerrotaan Lahden ja Ant Brewn uudesta yhteistyöprojektista.

Lahti tunnetaan kulinaristisella kentällä muun muassa legendaarisesta lihamukistaan. Nyt klassikolle on kuitenkin tulossa eräänlainen haastaja oluen muodossa.

Kaupungissa lanseerataan kesäkuun puolessavälissä pienpanimo Ant Brewn kanssa kehitetty Wasted potential -olutsarja. Olutsarjan kehittelyssä on hyödynnetty epätavallisia raaka-aineita. 

Hanhioluen maltaat savustetaan hanhenkakassa

Ant Brew / Lahti

Wasted potential -olutsarjassa hyödynnetään villi- ja kaupunkiyrttejä, ruokahävikkiin muutoin joutuvia leipiä, marjoja ja hedelmiä, sekä jopa hanhenkakkaa. Hanhioluen maltaat savustetaan hanhen tuotoksin, jotka on kerätty Vesijärven rannoilta. Näin syntyy 8–10 prosentin vahvuinen Imperial Stout. Lähestulkoon kaikki luonnon jäte on kierrätettävissä hyötykäyttöön.    

– Kestävä tulevaisuus vaatii tehokasta resurssien hyödyntämistä ja oivaltavaa kierrättämistä. Vaikka suhtaudumme vakavasti ympäristöön ja kiertotalouteen, on meille tärkeää viestiä niistä mielenkiintoisella ja Lahden näköisellä tavalla pieni pilke silmäkulmassa. Useamman panimon kotikaupunkina mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa pian alkavaa kesäkautta kuin yhteistyössä paikallisten kanssa suunnitellut oluet, kertoo ympäristöpääkaupunkiprojektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen. 

– Näissä tölkeissä maistuu mahdollisuus, jota ei hukattu, Piispanen lisää. 

Kari Puttonen Ant Brewsta kertoo, että olutsarjan avulla oluenystäville voidaan viestiä kiertotaloudesta ja nostaa esiin teemoja, kuten ruokahävikin pienentämistä, jätteiden hyötykäyttöä, kaupunkiviljelyä sekä lähi- ja villiruokaa. 

– Yhteistyö Lahden kanssa on ollut hyvin mielenkiintoinen, sillä kehitämme jatkuvasti tapoja hyödyntää erilaisia raaka-aineita oluiden valmistuksessa ja emme kavahda “ei niin perinteisenä pidettyjä ratkaisuja, taustoittaa Puttonen.

Ensimmäisessä oluessa hyödynnetty muun muassa appelsiinien kuorijätettä

Ensimmäisenä sarjan oluista julkistetaan wit-tyylinen olut, jonka inspiraationa on jätteetön kiertotalous ja ruokahävikki. Oluen valmistuksessa käytetään paikallisen K-Citymarket Paavolan appelsiinimehun tuorepuristuspisteen kuorijätettä sekä tukkurilta saatavaa parasta ennen -päivämäärän ylittänyttä granaattiomena- ja viikunapyrettä. Oluiden valmistamiseen käytetään paikallisen Viking Maltin maltaita.  

Uusi olutsarja tulee myyntiin joihinkin K-ryhmän kauppoihin sekä Ant Brewn panimoravintolaan. Osaa tuotteista myydään myös tapahtumissa.

Lue myös:  Nämä ravintolat avautuvat Tampereen uudelle Uros Live -areenalle: Oluen ystäville luvassa jotain poikkeuksellista

Lisää aiheesta:

Suomalaispanimo joutuu yllättäen luopumaan oluttölkeistään – "Kyllä se kannattaa ehdottomasti lasiin kaataa"Kellogg’silta mullistava innovaatio: Nyt voit nauttia aamupalamurosi oluen muodossa!Tamperelaisia pientuottajia: Poikain Parhaat, Vegem, Sausages Finland ja PlevnaLänsinaapurissa ainutlaatuinen olutinnovaatio – ruotsalaiset valmistavat nyt pilsneriä jätevedestäCarlsbergin 170-vuotisjuhlilla KööpenhaminassaKohta pannaan kummituslinnassa! Vaasaan avataan "Panoluola"
OlutJuomatLahtiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo