Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähemmän ilmaa ja rasvaa – tiedätkö mitä eroa on gelatolla ja jäätelöllä?

Shutterstock
Julkaistu 25.04.2015 14:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Italian matkoilta tutut gelatot, eli artesaanijäätelöt ovat viime vuosina valloittaneet myös Suomen jäätelökioskit. Oletko tullut ajatelleeksi, miten italialainen gelato ja perinteinen jäätelö eroavat toisistaan? 

Gelatoa kutsutaan usein jäätelöksi, mutta teknisesti ottaen se ei sitä ole. Gelaton valmistusprosessi, rakenne ja maku eroavat suuresti jäätelöstä.

Gelato valmistetaan aina maitoon

Toisin kuin yleisesti luullaan, artesaanijäätelöt valmistetaan aina täysmaitoon, ei kermaan. Tämän vuoksi niiden rasvapitoisuus pysyy alle kahdeksassa prosentissa. Tavallisessa kermajäätelössä rasvaa on puolestaan noin 12 prosenttia.

Kermajäätelöksi kutsutaan jäätelöä, jossa on vähintään 8 prosenttia maitorasvaa. Monet valmistajat eivät tosin käytä kermajäätelöissäkään aitoa kermaa, vaan maku saadaan jäätelöön maidosta ja voista. 

Artesaanijäätelöt sisältävät myös reilusti vähemmän ilmaa tavallisiin kermajäätelöihin verrattuna. Aito artesaanijäätelö painaa jopa 50 prosenttia tehdasjäätelöitä enemmän.

Ratkaiseva tekijä on lämpötila

Kaupan pakettijäätelöissä yli puolet painosta on yleensä vettä. Loppu koostuu rasvasta ja maku- sekä makeutusaineista. Jotta jäätelön koostumus saataisiin hitaammin sulavaksi ja täyteläisemmäksi, valmistuksessa täytyy käyttää lisäaineita. Lisäaineita tarvitaan lisäksi vispautuvuuden ja suutuntuman parantamiseksi.

Gelaton valmistuksessa ei puolestaan käytetä lisäaineita, sillä jäätelö pyritään tarjoamaan aina tuoreena. 

Jos kerran gelatossa on vähemmän rasvaa ja ilmaa kuin jäätelössä, miten sen rakenne pysyy pehmeänä? Ratkaiseva tekijä on lämpötila. Gelatoa ei säilytetä yhtä kylmässä kuin jäätelöä, jolloin sen rakenne pysyy pehmeänä.

Jos jäätelöä puolestaan säilytettäisiin samassa lämpötilassa, se alkaisi sulaa nopeasti valmistuksessa käytetyn veden vuoksi. 

Gelato ei ole tehty säilyväksi

Perinteisesti Italiassa ei koskaan myydä edellispäivänä valmistettua artesaanijäätelöä, vaan se pyritään tarjoilemaan aina tuoreena. 

Artesaanijäätelöä ei siis kannata säilyttää pakastimessa, vaan nauttia heti kuin mahdollista. Pakastimessa gelaton rakenne muuttuu kivikovaksi, eikä maku ole enää parhaimmillaan. 

Perinteinen jäätelö säilyy sen sijaan pakkasessa pitkiäkin aikoja. Kotipakastimessa -18 asteessa jäätelö säilyy noin kahdesta neljään kuukautta. Kaupan pakastevarastoissa jäätelö säilyy kuitenkin muuttumattomana parasta ennen -päiväykseen saakka. Jääkaapin pakastelokerossa jäätelö säilyy vain muutaman päivän.

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on jäätelöllä ja gelatolla?Tiesitkö? Näin pehmis oikeasti eroaa jäätelöstäTiesitkö tätä pehmiksestä? Näin hittiherkku eroaa jäätelöstäJäätelötehtaan Sauli vinkkaa: Näin jätskipurkille pitäisikin tehdä, kun sen ottaa pakastimestaEthän sorru makua ja rakennetta tuhoaviin mokiin? 4 helppoa vinkkiä, joilla saat jäätelöstä parempaaTiesitkö tätä jäätelöstä? Yle: Totuus vaniljajäätelön väristä ja "mustista pisteistä" saattaa yllättää – eivät olekaan sitä, mitä luulit
JäätelöMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jäätelö
  • 17.9.09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 5.8.17:02
    Ruoka

    Mitä eroa on jäätelöllä ja gelatolla?

  • 25.7.15:38
    Kesä

    Näin nopeasti jäätelö suli 29 asteen helteessä – lopputulos yllättää

  • 21.7.07:40
    Ruoka

    Nestlén jenkkijäätelöihin iso muutos

  • 16.7.11:03
    Helle

    Näitä tuotteita suomalaiset hamuavat helteellä, voivat loppua