Väärä lämpötila voi pilata ruoat – ethän säilytä näitä jääkaapissa?

jääkaappi (1)
Shutterstock

Tiedätkö, mitä vihanneksia tulisi säilyttää jääkaapissa ja mitä huoneenlämmössä?

Toiset säilyttävät kurkkua jääkaapissa ja toisille on itsestään selvää, että kurkkua kuuluu säilyttää huoneenlämmössä. Ota selvää, mikä on oikea tapa!

Banaani

Banaaneja ei koskaan kannata säilyttää jääkaapissa, sillä niiden kuori kärsii kylmyydestä. Jääkaapissa banaanin kuori muuttuu nopeasti tummaksi ja koostumus tavallista kovemmaksi.

Kurkku

Kurkku on erityisen herkkä sekä korkeille että alhaisille lämpötiloille. Liian kylmässä lämpötilassa kurkku vettyy ja liian lämpimässä säilytettynä se nahistuu helposti. Kurkku on myös erityisen herkkä tiettyjen vihannesten vapauttamalle etyleenille ja tästä syystä kurkkua ei kannata säilyttää avokadon, omenan tai tomaatin lähettyvillä.

Avokado

Jos avokado on raaka, ei sitä kannata säilyttää jääkaapissa, sillä viileä lämpötila pysäyttää sen kypsymisen. Sitä vastoin kypsä avokado kannattaa siirtää huoneenlämmöstä jääkaappiin saman vaikutuksen vuoksi.

Ruisleipä

Leipää ei koskaan kannata säilyttää jääkaapissa pidemmän säilyvyyden takaamiseksi, sillä leivän rakenne kärsii kylmässä. Pehmeä leipä muuttuu yllättävän nopeasti jääkaapissa murenevaksi ja kuivaksi.

Sipuli ja valkosipuli

Sipulia tai valkosipulia ei koskaan kannata säilyttää muovipussissa – eikä varsinkaan jääkaapissa, sillä kylmässä sipulit alkavat itää. Sipuleiden säilyttämisessä myös se kannattaa ottaa huomioon, että voimakkaanmakuisista sipuleista maku saattaa tarttua erityisen helpossa niiden lähellä säilytettäviin ruoka-aineisiin.

Tomaatti

Kun tomaatteja säilyttää jääkaapissa, niiden maku, väri ja ravintoaineet kärsivät. Kylmä pysäyttää myös tomaattien kypsymisprosessin ja pitkään jatkunut kylmäsäilytys voi muuttaa niiden rakennetta jauhoiseksi. Täysin kypsiä tomaatteja voi kuitenkin säilyttää jääkaapissa, jos niiden ei toivo kypsyvän enempää. Optimaalinen säilytyslämpötila tomaateille on noin 14 astetta.

Basilika

Basilika on välillä vaikea saada kestämään hyväkuntoisena pidempiä aikoja kotioloissa. Nyrkkisääntönä basilikan säilytyksessä on hyvä pitää sitä, ettei sitä kannata koskaan laittaa jääkaappiin. Parhaiten basilika viihtyy hyvin kasteltuna valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Kahvi

Oikea säilytyspaikka kahville ei suinkaan ole jääkaappi, sillä kahvi vetää jääkaapissa helposti puoleensa erilaisia makuja.

Lähde: Mitt Kök

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja