Uusi tapa tehdä makaronilaatikko: Munamaidolle yllättävä ja herkullinen korvike

Bataattimakaronilaatikko
Bataattimakaronilaatikko tuo vaihtelua klassikkoreseptiin. Hanna Hurtta / WSOY

Jos kaipaat hieman vaihtelua perinteiseen makaronilaatikkoon tai suosit muutenkin kasvisruokaa, kokeile tätä herkullista ja bataattista versiota!

Ruokabloggaaja Hanna Hurtan uunituore Kasvis-ruokakirja (WSOY 2017) tarjoilee monipuolisen kattauksen maukkaita kasvisruokia päivän jokaiseen hetkeen arjen nopeista tarpeista viikonlopun brunssille. Kirja on tarkoitettu inspiraatioksi niin kasviskokkailun vasta-alkajille kuin pitkän linjan vegaaneillekin. Reseptit eivät sisällä lainkaan gluteenia tai valkoista sokeria. 

Mukana on uusia resepti-ideoita, mutta myös tuunausvinkkejä hieman perinteisempiin ruokiin. Yksi suomalaisten suosikkiarkiruoista on ehdottomasti liha-makaronilaatikko, josta Hurtan kirjassa tarjoillaan nyt herkullinen kasvisversio. 

– En ole koskaan ollut makaronilaatikkofani, kunnes keksin, ettei vuokaan ole mikään pakko laittaa munamaitoa. Sen sijaan tykkään sekoittaa makaroneihin esimerkiksi maukasta bataattisosetta ja tarjoilla laatikon rapeiden lehtikaalisipsien kanssa, Hanna Hurtta vinkkaa.

Bataattimakaronilaatikko

Tästä ohjeesta tulee iso satsi, mutta se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän.

– Lehtikaalisipsejä kannattaa tehdä kerralla reilumpi satsi, koska niihin jää koukkuun, Hurtta vinkkaa.

ISO VUOALLINEN (21 × 30 CM):

600 g (kikherne)makaronia
2 isoa bataattia (n. 1 kg)
6 dl (kaura)maitoa
½ sitruunan mehu
1 tl soijakastiketta
1 tl Dijon-sinappia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl ravintohiivahiutaleita (tai n. 1 dl parmesaaniraastetta)
1 + 1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 tl chilihiutaleita
(tai ½ tl chilijauhetta)
Lehtikaalisipsit
5 isoa lehtikaalin lehteä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
¼ tl savupaprikajauhetta

Kuori bataatit ja leikkaa ne kuutioiksi. Kypsennä kuutiot joko höyryttämällä (kuu-tioiden koosta riippuen noin 20–30 minuuttia) tai uunissa paahtamalla (200 asteessa kuutioiden koosta riippuen 30–40 minuuttia). Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä ja jätä valumaan.

Mittaa bataattikuutiot ja kauramaito tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Mausta seos sitruunamehulla, soijakastikkeella, Dijon-sinapilla, hienonnetulla valkosipulilla, ravintohiivahiutaleilla ja 1 rkl oliiviöljyllä. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.

Sekoita bataattisose makaroneihin ja kumoa seos öljyttyyn uunivuokaan. Ripottele päälle chilihiutaleita ja lorauta päälle 1 rkl oliiviöljyä. Paista 225 asteessa noin 15–25 minuuttia. Tarjoile lehtikaalisipsien kanssa.

Lehtikaalisipsit:

Poista lehtikaaleista paksu lehtiruoti ja revi lehdet sipsien kokoisiksi paloiksi. Sekoita lehtien joukkoon oliiviöljy ja mausta ne suolalla ja savupaprikajauheella. Levitä lehtikaalit pellille leivinpaperin päälle ja paahda 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarkkaile sipsejä paistamisen aikana, ne palavat herkästi.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!