Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa löydettiin kotimaisista kuivana varastoiduista ohranjyvistä bakteerien tuottama uusi myrkky.
Helsingin yliopistossa toteutetussa väitöstutkimuksessa on paljastunut bakteerien tuottama uusi myrkky. Penilidiksi nimettyä haitta-ainetta tuottava bakteeri kasvaa ja muodostaa myrkkyä jopa jääkaapin lämpötilassa. Lisäksi penilidi kestää keittämistä, joten se voi aiheuttaa mahdollisen riskin elintarviketurvallisuudelle.
– Penilidi ja muut nyt löydetyt myrkyt voivat selittää osan aiemmin tapahtuneista ruokamyrkytyksistä, kertoo maatalous- ja metsätieteiden maisteri Stiina Rasimus-Sahari, joka väittelee 19. helmikuuta maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa Helsingin Viikissä.
Jyvien myrkyllisyys havaittiin sian siittiöiden liikkuvuutta mittaavalla kokeella.

