Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uudet kouluruokasuositukset julki: Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

Lehtikuva
Julkaistu 24.01.2017 09:23

STT-MTV LIFESTYLE

Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN on julkaissut tiistaina uudet kouluruokasuositukset.

Uudet kouluruokasuositukset tähtäävät kasvisruokien, kalan ja vaalean lihan määrän lisäämiseen. Punaisen lihan, sokerin ja suolan määrää pitäisi vähentää.

Kouluruokailusuositukset takaavat koululaisille riittävän ja terveellisen kouluruokailun. Koulussa syödyn aterian pitäisi kattaa kolmannes koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta.

Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus sisältää ohjeistukset kouluruokailun järjestämisestä, yhteistyöstä koulun sisällä ja kotien kanssa sekä toiminnan seurannasta ja arvioinnista. Kouluaterioiden ja välipalojen tarjoamisesta ja niiden ravitsemuslaadusta annetaan ruokalista-, ruoka- ja ravintoainekohtaiset suositukset. Suositus korostaa kiireetöntä yhdessä syömistä ja ruokailun kasvatuksellista ohjaamista. Keskeistä on oppilaiden osallisuuden vahvistaminen, terveyttä ja kestävää kehitystä edistävien lounaiden ja välipalojen tarjoaminen sekä koko ruokailuympäristön huomioiminen ja tapakulttuurin edistäminen. Tavoitteena on oppilaiden ruokaosaamisen karttuminen ja ruokatajun kehittyminen. 

– Kouluruokailu on keskeinen osa koulun ruokakasvatusta ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämistä. Parhaimmillaan kouluruokailu tuo iloa koulun toimintakulttuuriin ja lisää viihtyvyyttä, koulumyönteisyyttä ja oppimistuloksia. Kouluruokailun vaikutukset kantavat elinikäisinä ruokamuistoina ja syömään oppimisen kokemuksina, makumieltymysten avartumisena ja mallina hyvästä syömisestä, kouluruokailusuositukset julkaisseen Valtion Ravitsemusneuvottelukunta VRN:n raportissa todetaan. 

Kouluruokasuosituksissa korostetaan, että lämpimiä lounasruokavaihtoehtoja tulisi aina olla tarjolla kaksi, joista toinen on kasvisruokaa. 

– Vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä. Kasvisruokavaihtoehto auttaa toteuttamaan myös punaisen lihan käyttömäärää koskevia suosituksia. Kun kasvisruoka suunnitellaan tukemaan perusruokalistaa, voidaan sen avulla vähentää myös valmistettavien erityisruokavalioiden määrää.

Lisää aiheesta:

Ravitsemussuosituksiin tulossa muutosKouluterveyskysely paljasti: Arjen aamupalat ja lounaat jäävät yhä useammalta väliinOpiskelijaruokailun suositukset uusittiin: Kasvisruoka ei ole enää erityisruokavalioTHL: Kasvisruokaa tarjottava päivittäin lukioissa ja ammattikouluissaUusi ruokaopas päiväkoteihin – näin lasten pitäisi syödäNuoret kritisoivat kouluruokaa – taustalla huolestuttavia syitä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"