Uskomattomat faktat suosikkiherkusta – hattara onkin hammaslääkärien propagandaa?

shutterstock_238429231
Hattara maistuu suomalaisille etenkin huvipuistoissa. Shutterstock

Tiesitkö, kuka keksi aikoinaan hattaran? Lue mielenkiintoiset hattarafaktat!

Hattara on suomalaisille etenkin huvipuistoista tuttua herkkua, mutta kummallista vaaleanpunaista sokeriherkkua syödään myös muualla maailmassa. Harva tietää, että sokerisen hattaran keksi aikoinaan hammaslääkäri.

Hammaslääkärin keksintö

Vaikka hattara kaikessa omalaatuisuudessaan vaikuttaisi hullun karkkikeksijän aivojen tuotokselta, hattaran keksi alunperin amerikkalainen hammaslääkäri William Morrison. Hammaslääkäri löi vuonna 1897 hynttyyt yhteen karkkiasiantuntija John C. Whartonin kanssa ja kehitti laitteen, joka muodosti sokerista ohutta harsoa. 

Kehitysaskel hattaran historiassa

Yllättäen toinen hammaslääkäri on vastuussa hattaran seuraavasta kehitysaskeleesta. Hammaslääkäri Josef Lascaux päätti nimittäin kehittää hattaran ideaa entisestään vuonna 1921. Samalla myös hattarasta käytetty nimi Cotton Candy vakiintui. Tästä herää kysymys, keksivätkö hammaslääkärit sokerisen herkun vain saadakseen lisää asiakkaita?

Yksi annos hattaraa!

Yksi annos hattaraa sisältää pienen väriainemäärän lisäksi sokeria – sekä paljon ilmaa. Kaiken kaikkiaan yhdessä hattarassa on kilokaloreita 96. Herkku ei sisällä lainkaan rasvaa.

Saisiko olla isän partaa tai vanhan naisen hiuksia?

Kummallisen olomuotonsa vuoksi maailmalla hattarasta käytetään hyvin kummallisia nimiä. Ranskassa hattara-sana tarkoittaa suoraan suomennettuna isän partaa ja kreikan kielessä hattaraa kuvaava sana tarkoittaa suoraan suomennettuna vanhojen naisten hiuksia.

Tuhat kierrosta minuutissa

Modernit hattaralaitteet ovat hyvin tehokkaita sulattaessaan sokeria ja pyöriessään jopa tuhat kierrosta minuutista. Heti, kun hattara pääsee kosketuksiin ilman kanssa, se jähmettyy tuttuun muotoonsa.

Kansallinen hattarapäivä

Amerikassa kuuluisaksi noussut hattara on saanut myös oman juhlapäivänsä. Kansallista hattarapäivää vietetään Yhdysvalloissa 7. joulukuuta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!