Uskomattomat faktat suosikkiherkusta – hattara onkin hammaslääkärien propagandaa?
Tiesitkö, kuka keksi aikoinaan hattaran? Lue mielenkiintoiset hattarafaktat!
Hattara on suomalaisille etenkin huvipuistoista tuttua herkkua, mutta kummallista vaaleanpunaista sokeriherkkua syödään myös muualla maailmassa. Harva tietää, että sokerisen hattaran keksi aikoinaan hammaslääkäri.
Hammaslääkärin keksintö
Vaikka hattara kaikessa omalaatuisuudessaan vaikuttaisi hullun karkkikeksijän aivojen tuotokselta, hattaran keksi alunperin amerikkalainen hammaslääkäri William Morrison. Hammaslääkäri löi vuonna 1897 hynttyyt yhteen karkkiasiantuntija John C. Whartonin kanssa ja kehitti laitteen, joka muodosti sokerista ohutta harsoa.
Kehitysaskel hattaran historiassa
Yllättäen toinen hammaslääkäri on vastuussa hattaran seuraavasta kehitysaskeleesta. Hammaslääkäri Josef Lascaux päätti nimittäin kehittää hattaran ideaa entisestään vuonna 1921. Samalla myös hattarasta käytetty nimi Cotton Candy vakiintui. Tästä herää kysymys, keksivätkö hammaslääkärit sokerisen herkun vain saadakseen lisää asiakkaita?
Yksi annos hattaraa!
Yksi annos hattaraa sisältää pienen väriainemäärän lisäksi sokeria – sekä paljon ilmaa. Kaiken kaikkiaan yhdessä hattarassa on kilokaloreita 96. Herkku ei sisällä lainkaan rasvaa.
Saisiko olla isän partaa tai vanhan naisen hiuksia?
Kummallisen olomuotonsa vuoksi maailmalla hattarasta käytetään hyvin kummallisia nimiä. Ranskassa hattara-sana tarkoittaa suoraan suomennettuna isän partaa ja kreikan kielessä hattaraa kuvaava sana tarkoittaa suoraan suomennettuna vanhojen naisten hiuksia.
Tuhat kierrosta minuutissa
Modernit hattaralaitteet ovat hyvin tehokkaita sulattaessaan sokeria ja pyöriessään jopa tuhat kierrosta minuutista. Heti, kun hattara pääsee kosketuksiin ilman kanssa, se jähmettyy tuttuun muotoonsa.
Kansallinen hattarapäivä
Amerikassa kuuluisaksi noussut hattara on saanut myös oman juhlapäivänsä. Kansallista hattarapäivää vietetään Yhdysvalloissa 7. joulukuuta.
Lähteet: Bathroom Reader, mom.me
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa