Uskomaton vitamiinipommi – miksei tätä hedelmää hyödynnetä enemmän?

shutterstock_142630591
Shutterstock

Veriappelsiinien kausi on lyhyt ja niistä kannattaa korkean vitamiinipitoisuuden nimessä ottaa kaikki irti tammikuun lopusta maaliskuun alkuun saakka.

Suomalaiset ovat tottuneet syömään veriappelsiinin sijaan tavallisia appelsiineja. Ainoa ero appelsiinin ja veriappelsiinin välillä ei monen yllätykseksi olekaan pelkkä hedelmälihan väri, sillä kaikkein C-vitamiinipitoisin sitrushedelmä löytyy veriappelsiinien joukosta.

Maailman paras appelsiini?

Satokausikalenterin mukaan monet asiantuntijat pitävät sisilialaista veriappelsiinia, Taroccoa, maailman parhaana appelsiinina sekä sen maun että sen terveellisyyden vuoksi. Tarocon maun ylivertaisuutta on perusteltu sillä, että siinä makeus ja happamuus ovat sopivassa tasapainossa.

Tarocco-veriappelsiineista on onnistuttu mittaamaan myös muita sitrushedelmiä korkeampi C-vitamiinipitoisuus. Tästä syystä Tarocco sopiikin erityisen hyvin puristettavaksi tuoreena esimerkiksi aamupalamehuksi.

Terveellisiä antioksidantteja

Veriappelsiinit saavat värinsä niiden sisältämistä antioksidanteista, joista muun muassa eri marjat saavat väripigmenttinsä. Näillä antosyaaneiksi kutsutuilla antioksidanteilla on useissa tutkimuksissa arveltu olevan erilaisia terveyshyötyjä muiden antioksidanttien tapaan.

Heli Mettänen, heli.mettanen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja