Uskomaton vaikutus: Mitä käykään, kun lämmität eilispäivän pastan uudelleen?

pasta
Shutterstock

Pastapäivällisen jäänteitä ei kannata heittää roskiin. Lue, miksi!

BBC:n Trust Me, I'm a Doctor -ohjelmassa tehdyn kokeilun tulokset paljastavat, että pastan jäähdyttäminen ja uudelleen lämmittäminen saattaa tehdä ruoasta terveellisempää.

Kokeiluun osallistuivat yhdeksän ihmistä, jotka söivät kolmena eri päivänä joko kuumaa, kylmää tai uudelleen lämmitettyä pastaa. Aterian jälkeen heiltä otettiin verinäytteet vartin välein kahden tunnin ajan.

Huomattiin, että ruokailijoilla oli pienemmät piikit verensokerissa ja insuliinitasoissa, kun he olivat syöneet kylmää pastaa verrattuna kuuman pastan vaikutuksiin. Mutta kun osallistujat olivat syöneet pastaa, joka oli kypsennetty, jäähdytetty ja uudelleen lämmitetty, heidän verensokeritasonsa olivat vieläkin tasaisemmat.

Asiantuntijoiden mukaan uudelleen lämmitetyn pastan vaikutukset verensokerissa olivat 50 prosenttia matalammat kuin juuri keitetyn, kuuman pastan.

Ei verensokeripiikkiä?

Ravitsemusterapeutti Jaime Massin mukaan kypsennetyn tärkkelyksen jäähtyessä, sen molekyylit järjestäytyvät uudelleen ja luovat erilaisia rakenteita, kuten resistenttia tärkkelystä.

Resistentti tärkkelys toimii kuidun tavoin ruoansulatuselimistössä ja rauhoittaa verensokeripiikkiä, joka yleensä seuraa yksinkertaisten hiilihydraattien syömisestä. Myös kaloreita imeytyy tällöin vähemmän.

Ennen koetta monet asiantuntijat arvelivat, että uudelleen lämmitettäessä ruoka palaisi lähemmäs alkuperäistä olemustaan, jossa olisi vähemmän resistenttia tärkkelystä. Toisin kuitenkin kävi.

Toki kokeiluun kannattaa suhtautua varauksella, sillä osanottajajoukko oli pieni.

KOKEILE VAIKKA NÄITÄ PASTARESEPTEJÄ:

Lähteet: BBC, Women's Health

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja