Uskomaton löytö! Romahtaneen kellarin kätköistä löytyi yli sata vuotta vanhoja samppanjapulloja

viinikellari, pullo viini samppanja
Kellarin uumeniin hautautuneiden samppanjoiden oletetaa olevan juomakelpoisia. Shutterstock

Ranskassa on tehty harvinaislaatuinen löytö, kun romahtaneen kellarin kätköistä paljastui useampi ehjä pullollinen yli sata vuotta vanhaa samppanjaa. 

Tunnettu ranskalainen samppanjatalo Pol Roger on tehnyt uskomattoman löydön yli sadan vuoden takaa. Kuuluisa samppanjatalo koki katastrofin 23. helmikuuta vuonna 1900, kun yön aikana viinikellarin kaksi kerrosta romahtivat.

Romahduksen myötä 1,5 miljoonaa pulloa ja arviolta 500 tynnyrillistä pullotusvalmista samppanjaa hautautui maan uumeniin. Pullot ovat pysyneet visusti maan uumenissa aina näihin päiviin saakka, kunnes onnekas sattuma paljasti arvokkaan kätkön. 

Vieläkin vanhempia löytöjä odotettavissa

Tämän vuoden tammikuussa, lähes 118 vuotta onnettomuuden jälkeen, uuden pakkauslaitoksen perustuksia porattaessa työmiehet löysivät tyhjiön, joka paljastui varsinaiseksi aarreluolaksi.

Champagne Pol Roger on yksi harvoista kansainvälisesti tunnetuista samppanjataloista, joka on edelleen saman suvun omistuksessa. Talon juuret ulottuvat vuoteen 1849.

Aluksi vastaan tuli lasinsirpaleita ja yksi ehjä samppanjapullo, mutta todellinen löytö paljastui, kun kellaripäällikkö Dominic Petit seuraajansa Damien Camberesin kanssa eivät voineet vastustaa kiusausta.

Miehet päättivät jatkaa tyhjiön tutkimista, ja toisena päivänä he löysivät kuusi pulloa, kolmantena päivänä peräti 19 pulloa täysin koskematonta samppanjaa. 

Viinien laatu on pysynyt laboratoriotutkimuksien perusteella hyvänä, vaikka vanhimmat pullot ovat arviolta vuosikertaa 1887  ja nuorimmat vuoden 1898 tuotantoa.

Mikäli porauksia jatketaan, niin alimmasta romahtaneesta kerroksesta saattaa löytyä vielä vanhemman vuosikerran pulloja.

Myös Suomesta on tehty vastaavanlaisia löytöjä, kun vuonna 2010 Ahvenanmaan saaristosta löydettiin vanha puulaivan hylky, josta paljastui yli 140 pullon arvokas samppanja- ja olutlasti. 

Lähde: Vinetum

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!