Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Usko tai älä: Tämän päivän trendiruoka olikin muoti-ilmiö jo 1930-luvun Suomessa

Raakaravinto oli trendikästä jo 1930-luvulla, kertoo Lottamuseo.
Raakaravinto oli trendikästä jo 1930-luvulla, kertoo Lottamuseo.Shutterstock
Julkaistu 12.08.2015 11:22

MTV LIFESTYLE

Monet terveystietoiset vannovat nykyään raakaruoan nimeen. Raakaravinto ei suinkaan ole uusi ilmiö Suomessa, vaan siitä kohistiin Lottamuseon mukaan jo 1930-luvulla.

Lottamuseon mukaanravintotieteellisiin keskusteluihin nousi 1930-luvulla raakaravinnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. Kysymystä pohdittiin myös lehtien palstoilla ja asiantuntijat kommentoivat aihetta kiivaasti puolesta ja vastaan.

Vitamiinit ja raakaravinto kovassa nousussa

Raakaravinto nousi 1930-luvun muoti-ilmiöksi kun vitamiinit, joista pari vuosikymmentä aikaisemmin ei tiedetty juuri mitään, todettiin ihmisille välttämättömiksi ravintoaineiksi. Lisäksi raakaravintokeskustelua vauhditti uudet tutkimukset kivennäisaineiden terveysvaikutuksista.

Raakaravinto-oppaita julkaistiin jo 1930-luvulla ja sen puolestapuhujat tekivät paljon valistustyötä raakaravinnon puolesta. Maltillisemman linjan edustajat suosittelivat ravintoa, jossa valmistetun ruuan lisäksi nautitaan runsaasti raakoja marjoja, hedelmiä, juureksia ja salaatteja. Heidän mielestään tärkeintä huomioida, että ruuan valmistustavalla on suuri merkitys vitamiini -ja kivennäisainepitoisuuksiin.

Kokeile raakamarjakiisseliä tai -puuroa

Lotta Svärd -lehdessä vuonna 1935 kehotettiin kokeilemaan raakamarjapuurojen ja -keittojen valmistamista. Lottamuseo suosittelee valmistamaan mainittuja ruokia melkeinpä mistä marjoista tahansa.  Nyt karviaisten ja vadelmien ollessa parhaimmillaan, saadaan niistä valmistettua ravitseva, terveellinen ja ruokaisa aamiainen tai välipala.

Raakamarjoista valmistettu vadelmakiisseli:

Haluttu määrä vettä kiehautetaan. Siihen lisätään kylmään veteen liotettuja perunajauhoja niin paljon, että syntyy sakeahko seos, joka vielä saa kiehahtaa. Tämän jälkeen annetaan jäähtyä, jonka jälkeen lisätään raakamarjasose.

Karviaismarjapuuro:

1 litra vettä ja 1 kahvikupillinen mannasuurimoita keitetään. Seos saa jäähtyä, jonka jälkeen lisätään vajaa kahvikupillinen karviaismarjaraakasosetta. Lisätään sokeria maun mukaan. Huom! Puuroa vatkataan puukauhalla tai vispilällä, ei metallisella, sillä se muuttaa marjojen väriä.

Lähde: Lottamuseo

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Pitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroMilloin söit viimeksi? Iki-ihana puuro on monelle jo lapsuudesta tuttuKokki Linnea Vihonen muistuttaa oleellisimmasta asiasta kaurapuuron valmistuksessa: "Ei saa unohtaa"Ethän tee näitä kaurapuurovirheitä? Suomalaiset puuroekspertit nimesivät yleisimmät sudenkuopat Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle