Usko tai älä: Salamissa voi olla enemmän C-vitamiinia kuin omenassa

Salami omena
Kumman valitset, omenan vai salamin? Shutterstock

Tekisikö mielesi rasvaista salamipizzaa, vaikka pitäisi syödä terveellisesti? Seuraavan kerran voit perustella sortumistasi "hyvällä" syyllä. No ainakin melkein.

Tässäpä täydellinen tekosyy kieltäytyä, kun joku seuraavan kerran yrittää tuputtaa sinulle terveellistä hedelmää: salamimakkara voi oikeasti sisältää enemmän C-vitamiinia kuin omena. Unohdetaanpa hetkeksi ne salamin haittapuolet, kuten korkea rasva- ja suolapitoisuus...

Toim. huom.  Vaikka salami onkin hyvää, Makuja.fi suosittelee suosimaan omenoita.

Saksalaislehti Bild kertoo, että salamimakkaroihin lisätään usein askorbiinihappoa, jotta ne saavat kauniin punaisen värinsä. Luontaisesti salami ei siis ole vitamiinipitoisempi kuin omena, mutta lisäyksen ansiosta 100 grammaa salamia voi sisältää 50 milligrammaa C-vitamiinia. Samassa määrässä omenaa C-vitamiinia on noin 12 milligrammaa.

Palataan kuitenkin todellisuuteen tästä salaminystävien märästä päiväunesta: lihaisa ja rasvainen makkara ei valitettavasti ylitä ravitsemussuosituksissa muissa ominaisuuksissa hedelmiä terveellisyydellään. Kohtuus kaikessa, myös C-vitamiinipitoisen salamin syömisessä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!