Usko tai älä: Kaikkien aikojen olutkeksintö on virallisesti parempi kuin internet

Guinness
Guinnes-olut on juontivalmis, kun juoma on kauttaaltaan tasaisen väristä, ja vaahdon alareuna on tasaisen suora. MTV

Irlantilainen stout-olut Guinness on tunnettu paksusta vaahdostaan. Tiesitkö, että Guinness-tölkki kätkee sisälleen Englannin kuningattaren palkitseman keksinnön, joka voitti aikoinaan jopa internetin?

Guinnessissa ei käytetä hiilidioksidia, kuten monissa muissa oluissa, vaan typpeä. Typpi saa aikaan Guinnessin päälle muodostuvan pehmeän vaahdon. Hanatuotteena myyty Guinnes haluttiin suuren kysynnän vuoksi saada 1980-luvulla myyntiin markettituotteeksi tölkkeihin.  Haasteeksi kuitenkin muodostui se, miten olut saataisiin tölkitettyä ilman, että sen koostumus muuttuisi.

Kaikki alkoi pingispalloista

Työskennellessään 1980-luvulla Guinness-tölkin parissa, tutkijat tekivät monia kokeita. Aluksi he porasivat pingispalloihin reikiä, tutkien paineenvaihtelua tölkissä sitä avatessa.

Kehitystyön tuloksena julkaistiin vuonna 1988 Guinness widget, eli typpikapseli. Kapselin avulla saatiin 5,5 desilitran tölkkiin mahdutettua 4,4 desilitraa olutta, joka käyttäytyy samalla tavalla hanasta laskettavan Guinnessin kanssa.

Internetiäkin parempi keksintö

Guinness voitti keksinnöllään arvostetun, Englannin kuningatar Elisabethin myöntämän palkinnon teknologisesta kehityksestä vuonna 1991. Hauska fakta on se, että internet jäi tuona vuonna teknologiakisassa toiselle sijalle – ovathan englantilaiset tunnettuja hyvästä olutmaustaan. Voidaan siis virallisesti sanoa, että Guinnessin typpikapseli on, tai ainakin oli, internetiä parempi keksintö.

Toimintaperiaate on yksinkertainen

Oluttölkin typpikapseli muistuttaa pientä pingispalloa. Pallossa on pieni reikä, jonka kautta sen sisään pääsee hieman olutta. Kun tölkki avataan, sen korkeampi paine pääsee yhteen ilman kanssa. Paineenmuutos pakottaa typen ulos kapselista, jolloin se sekoittuu olueen saaden aikaan kermaisen vaahdon.

Toisin kuin useat muut oluet, Guinness-oluen voi kaataa suoraan lasiin, ilman että se kuohuu yli. Mikäli lasi on oikean kokoinen, eli puoli litraa, Guinness ei vaahtoa yli. Olut on juontivalmis, kun juoma on kauttaaltaan tasaisen väristä, ja vaahdon alareuna luotisuora.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja