Upeat hiukset ruokavalion avulla! Muista syödä näitä vitamiineja

Avokado smoothie saksanpähkinä lime
Shutterstock

Hiukset heijastavat sisäistä hyvinvointiasi. Oikeanlaisella ruokavaliolla myös hiuksesi näyttävät terveemmiltä ja kiiltävämmiltä.

1. Varmista proteiininsaanti

Hiukset koostuvat pääasiassa proteiinista, joten on hiusten kannalta erityisen tärkeää huolehtia riittävästä proteiininsaannista. Jos et saa ruokavaliostasi riittävästi proteiinia, hiuksistasi tulee kuivat, ohuet ja heikkorakenteiset. Erityisen vähäproteiiniset dieetit voivat aiheuttaa jopa hiustenlähtöä. Suosi siis kanaa, kalkkunaa, kalaa, maitotuotteita ja kananmunia ruokavaliossasi. Kasvissyöjät saavat proteiinia muun muassa palkokasveista ja pähkinöistä.

2. Rauta vahvistaa hiuksia

Rauta on erityisen tärkeä mineraali hiuksille. Liian vähäinen raudansaanti on iso syy hiustenlähdölle. Hiustupet saavat voimaa hyvästä verenkierrosta, jota rauta vahvistaa. Raudan puute voi aiheuttaa anemiaa, joka puolestaan vaikuttaa hiusten kasvuun negatiivisesti ja voi aiheuttaa hiusten tippumista. Eläinperäiset tuotteet kuten punainen liha, kana ja kala tarjoavat hyvän raudanlähteen. Rautaa saa myös pinaatista, linsseistä, parsakaalista, kaalista ja salaatista.

3. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä

C-vitamiini varmistaa raudan imeytymisen, joten myös C-vitamiini on olennaisen tärkeä vitamiini hiusten hyvinvoinnin kannalta. C-vitamiinia saa muun muassa tuoreista marjoista, sitrushedelmistä, parsakaalista ja bataateista. C-vitamiini edistää kollageenintuotantoa, joka vahvistaa hiussuonia.

4. Omega 3 -rasvahapot pitävät päänahan kosteutettuna

Omega 3 -rasvahapot ovat tärkeitä koko kehomme hyvinvoinnin kannalta. Ne parantavat myös päänahan hyvinvointia, sillä ne kosteuttavat päänahan luonnollisella tavalla. Lisää siis ruokavalioosi viimeistään nyt omega 3 -pitoisia ruokia: lohta, silakkaa, sardiineja, taimenta ja mitä tahansa muita kalalajeja. Samoja rasvoja saa myös kasviperäisistä ruoista: avokadosta, kurpitsansiemenistä ja saksanpähkinöistä.

5. A-vitamiini vahvistaa talintuotantoa

A-vitamiini auttaa kehoamme tuottamaan talia. Voi kuulostaa ällöttävältä, mutta tali on päänahan hyvinvoinnin kannalta oleellinen tekijä. Jos päänahka ei tuota riittävästi talia, päänahka kutisee ja alkaa tuottamaan hilsettä. Myös hiukset kuivuvat, jos talia ei ole riittävästi. Suosi ruokavaliossasi keltaisia tai oransseja vihanneksia. Ne tuottavat beetakaroteenia, joka puolestaan tuottaa A-vitamiinia. Porkkanat, kurpitsat ja bataatit ovat hyviä beetakaroteenin lähteitä.

6. Riittävästi sinkkiä ja seleeniä

Päänahka tarvitsee muitakin tärkeitä mineraaleja voidakseen hyvin, muun muassa sinkkiä ja seleeniä. Sinkin puutostila voi aiheuttaa hilseilyä ja hiusten irtoamista. Sinkkiä saat kokojyvätuotteista, ostereista, lihasta ja kananmunista.

7. Suojaa hiuksesi auringolta E-vitamiinin avulla

Aurinko vaurioittaa hiuksia samalla tavalla kuin ihoakin. Suojaa hiuksesi auringolta varmistamalla riittävä E-vitamiinin saanti. Pähkinöistä saat E-vitamiinia, sinkkiä ja seleeniä samasta paketista.

8. Biotiini

Biotiini on vesiliukoinen B-vitamiini. Biotiinin puutos voi aiheuttaa hiusten haurastumista ja hiusten irtoilemista. Lisää ruokavalioosi biotiininlähteitä, kuten maksaa, munankeltuaista ja soijaa.

9. Luonnollinen hoitonaamio ruokakomerosta

Tee hiuksillesi syväkosteuttava hoitonaamio edullisesti. Sekoita kulhossa kananmunankeltuainen, avokadon liha ja tilkka valuvaa hunajaa. Levitä seos kosteisiin, puhtaisiin hiuksiin, anna vaikuttaa puolisen tuntia ja huuhtele huolellisesti.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja