Unohda saunaolut – kokeile näitä saunaviinejä!

olut ja viini
Shutterstock

Sauna ja olut on monelle suomalaiselle lyömätön yhdistelmä. Kylmä huurteinen ei kuitenkaan suinkaan ole ainut virvokevaihtoehto vihtomisen lomaan.

Tuoreessa kotimaisessa olutmainoksessa julistetaan, ettei saunaan ole olemassa viinisuositusta – tämän vuoksi olisi syytä turvautua vanhaan tuttuun huurteiseen. Viiniasiantuntija Ilkka Sirén on eri mieltä. Sirénin mukaan hyvään saunasessioon on mahdollista yhdistää perinteisen oluen sijaan hyvä viini.

– Saunan lauteilla hyvän juoman maistelu, oli se sitten olut tai viini, ei välttämättä ole paras mahdollinen paikka saada kaikkia aromeja irti. Tämän takia monesti omat saunajuomat odottavatkin kiltisti saunatuvan puolella. Mutta hyvä juoma raikastaa mukavasti ja luo siten hyvää tasapainoa kuumalle saunalle.

Sauna-aperitiiviksi cavaa – rieslingia viuhahdushetkeen

Millaisia viinejä saunomisen lomassa sitten kannattaisi nauttia? Ilkka Sirén listasi Makuja.fi:lle kesäiset saunajuomavinkit.

– Kaikkia näitä juomia voi nauttia myös lauteilla, mutta jos hakee parasta makukokemusta niin suosittelen jättämään juomat saunatuvan puolelle. Jos juoman ottaa saunan lauteille mukaan, niin kannattaa varmistaa että viini on reilusti viilennetty. Lasissa viini kuitenkin lämpenee aika nopeasti.

Sauna-aperitiiviksi: Codorniu Ecológica Semi-Seco– Hyvänä saunaperitiivina toimii puolikuiva, espanjalainen cava-kuohuviini Codorniu Ecológica Semi-Seco. Sitä on mukava siemailla, kun sauna pikkuhiljaa lämpenee. Toimii hyvin alkuillan saunassa, ennen illallista, kun tarkoitus on herätellä hiukan ruokahalua ja hakea vauhtia iltaan. Saunamajurin coupe d'champagne eli löylykauha toimii hyvin "lasina".

Saunavastan kumppaniksi: Meinklang Grüner Veltliner


– Juhannussauna ja vasta, näitä kahta en vaihda. Täsmäsuositus saunavastan kumppaniksi on itävaltalainen Meinklang Grüner Veltliner. Viinin on raikkaan sitruksinen ja sen yrittiset aromit toimivat hyvin yhteen koivunlehdistä irtoavien tuoksujen kanssa. Viini on tehty käyttäen biodynaamisia viininviljelymenetelmiä. Tämä toimii hyvin, kun saunassa yleensä ollaan ihan "luomuna". Viinintekijä itse on kertonut minulle, että hänen viineissään on tiettyä positiivista energiaa, mikä saa viininjuojan hyvälle tuulelle. Tämä viinillinen feng shui on tervetullut jokaiseen juhannussaunaan.

Rentouttavaan saunahetkeen ja viuhahdukseen: Spy Valley Riesling


– Riesling-valkoviinit ovat loistavia saunajuomia ja tämä onkin oma suosikkini. Kun puhutaan hyvästä viinistä, niin monesti sanon, että hyvän viinin tärkein ominaisuus on dokabiliteetti eli juotavuus. Mikään ei solju kurkusta helpommin alas kuin hyvin tehty riesling-viini. Tässä viinissä on freesi hapokkuus ja hentoa makeutta, joka tekee viinistä erityisen herkullisen. Oli kyseessä sitten rentouttava saunahetki tai saunan jälkeinen viuhahdus, niin tämä viini toimii.

Kiuasmakkaran kylkeen: Atlântico


– Vaikka valkoviinit ovat ehkä luonteeltaan parempia saunaviinejä, niin punaviinillekin on paikkansa. Kun saunassa on tarkoitus nauttia muutakin kuin silmänruokaa, niin tämä marjainen punaviini Portugalista on oiva valinta. Toimii hyvin kiuasmakkaran tai pihagrillissä paistetun txistorra-makkaran kanssa. Saunapunkut eivät saa olla liian tanniinisia ja tässä tapauksessa punaviinikin kannattaa ottaa suoraan jääkaapista. Kyseessä on yhden litran muovipullo, joten se on kevyt kantaa vaikkappa mökille.

Muista oikeanlaiset lasit ja vesi!

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén muistuttaa, että oikeanlaisen viinin lisäksi kannattaa varautua myös oikeanlaisella kalustolla.

– Paras tapa nauttia viininsä saunassa on iskun kestävät viinilasit (Govino). Myös Riedelin O-sarjan tumbler-viinilasit sopivat hyvin saunojan käteen. Jalalliset viinilasit ovat hiukan kömpelöitä saunaan.

Myös kohtuus on syytä pitää mielessä saunan lauteilla.

– Koska viinissä on enemmän prosentteja kuin perus keskioluessa, niin miellyttävän saunakokemuksen voi taata juomalla myös runsaasti vettä.

Petra Tuominen, petra.tuominen(a)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja