Unohda nämä ylihintaiset valmisruoat – säästät pitkän pennin tekemällä vaivattomat ruoat itse

voileipä, eines
Eineshyllyjen kolmioleipien täytteinä on runsaasti suolaa, rasvaa ja lisäaineita. Shutterstock

Näppärältä vaikuttavat valmisruoat ovat usein järkyttävän ylihintaisia. Halvemmalla pääsee, kun näet vain vähän vaivaa keittiössä.

Valmisruoat ovat toisinaan käytännöllinen tapa nopeuttaa ja helpottaa arkea, mutta ihan mistä tahansa ei kannata maksaa itseään kipeäksi. Näiden ylihintaisten valmisruokien jättäminen pois ostoslistalta auttaa säästämään rahaa.

Gourmet-pakastevihannekset

Miksi ostaisit pienen paketin esimerkiksi yrttivoilla maustettuja vihanneksia, kun voit tehdä niitä itsekin? Lämmitä tai keitä vihannekset ja lisää sekaan voita ja yrttejä itse. Sama koskee monia muitakin pakastevihanneksia – niiden maustaminen itse ei ole suuri vaiva!

Valmiit voileivät

Kun ostat valmiiksi tehdyn voileivän, maksat enimmäkseen hienosta pakkauksesta ja esillepanosta. Yhden voileivän hinnalla voisit tehdä paljon suuremman ja ravitsevamman voileivän omassa keittiössäsi.

Valmiit riisisekoitukset

Valmiiksi sekoitetut riisiateriat tai -lisukkeet ovat periaatteessa vain riisiä, suolaa ja mausteita. Nämä ainekset löytyvät hyvin todennäköisestä myös omasta kaapistasi. Mittaa riisiä oman tarpeesi mukaan, lisää yrtit ja mausteet ja keitä ohjeiden mukaan.

Välipalapatukat

Kassojen vierestä löytyy yleensä jos jonkinlaisia välipala- ja proteiinipatukoita, jotta kauppojen asiakkaat sortuisivat heräteostoksiin. Kuluttajilla on käsitys, että ne olisivat terveellisempiä ja täyttävämpiä kuin karkkipatukat. Valitettavasti niissä on usein lähes yhtä paljon rasvaa ja sokeria kuin karkkipatukoissa.

Lisäksi välipala- ja proteiinipatukat ovat paljon kalliimpia kuin suklaiset patukat. Jos kaipaat ravitsevampaa ja edullisempaa välipalaa, kokeile sen sijaan hedelmän syömistä, jogurttia tai kourallista pähkinöitä.

Maustesekoitukset

Erilaiset maustesekoitukset voivat tuntua hyvältä ostokselta, koska niissä on lukuisia eri mausteita, jotka pitäisi muuten ostaa erikseen. Kun etikettiä katsoo tarkemmin, lukee siinä hyvin todennäköisesti ensimmäisenä suola. Sen jälkeen mainitaan epämääräisesti yrtit ja mausteet.

Omasta maustehyllystäsi löytyy varmasti tarpeeksi erilaisia mausteita. Reseptejä erilaisille maustesekoituksille voi löytyä helpostikin keittokirjoista.

Valmis jäätee

Valmis jäätee on suoranaista ryöstöä. Lisäksi se on usein kyllästetty sokerilla tai makeutusaineilla. Jääteen tekeminen itse on paljon edullisempaa, ja toisinaan irtoteen ja teepussien pakkauksissa on myös ohjeet jääteen tekemiseen itse.

Pullovesi

Valmiiksi pullotettu vesi on suhteessa todella kallista ja se kuluttaa ympäristöä valtavasti. Vesijohtovesi on puhdasta ja edullista. Jos juotavaksi kelpaavaa vettä on aivan pakko ostaa kaupasta, on silloin järkevämpää ostaa sitä iso kanisteri, eikä vain yksittäistä pulloa.

Salaattisekoitukset

Valmiiksi pestyjä, pussitettuja salaatteja voi käyttää ajan säästämiseen, mutta ne tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi kuin jäävuorisalaatin tai salaattiruukun ostaminen. Vielä kalliimpia ovat salaattisekoitukset, jossa mukana tulee pieni pussi kastiketta ja krutonkeja. Tee krutonkeja itse leikkaamalla kuivunut leivänpala kuutioiksi ja paahtamalla ne.

Yksittäispakatut annokset

Vaikka pienet annokset ovatkin käytännöllisiä yksin asuville, on pienempien pakkausten kilohinnat huomattavasti kalliimpia kuin suurempien pakkausten. Osta mieluummin suuria pakkauksia, annostele niitä pienempiin annoksiin ja säilytä annoksia useammin käytettävissä pusseissa tai rasioissa.

Pähkinäsekoitukset

Valmiiksi tehdyt pähkinäsekoitukset ovat huomattavasti kalliimpia kuin niiden ainesosat erikseen myytynä. Säästät paljon, kun ostat esimerkiksi erilaisia pähkinöitä, rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä, jogurttirusinoita, manteleita tai siemeniä omissa pakkauksissaan ja teet sekoitukset itse. Näitäkin sekoituksia on helppo säilyttää muovipussissa tai -rasiassa.

Gourmet-jäätelö

Yli kuusi euroa maksava pönttö merkkijäätelöä on melko suolainen hinta maksettavaksi. Aina löytyy selvästi edullisempaakin jäätelöä, jonka voi itse kuorruttaa haluamallaan kastikkeella, keksinmuruilla ja suklaahippusilla.

Valmiiksi muotoillut jauhelihapihvit

Pakastealtaasta tai lihatiskiltä voi löytää valmiiksi pakattuja, mutta raakoja jauhelihapihvejä. Nämä kätevältä kuulostavat pihvit ovat kuitenkin selvästi kalliimpia kuin jos tekisit pihvejä itse valmiista jauhelihasta. Vielä halvemmalla pääsee, jos ostaa lihaa suuremman määrän ja jauhaa sen itse.


***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja