Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uniikki herkku, joka tamperelaisten hotellien aamupaloilta on löydyttävä – ahmitaan viikoittain kilotolkulla: "En ole itse kokeillut, mutta saattaa toimia"

Shutterstock
Julkaistu 27.10.2018 09:32
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Samaan aikaan, kun sisäelinten ja veren käyttö makkaroiden valmistuksessa on hiipunut, mustamakkaran suosio on ja pysyy. Tämä perinneruoka on erityisen suosittu herkku tamperelaisten hotellien aamupaloilla, joissa sitä nautitaan tuhansia kiloja viikossa.

Videolta pääset tutustumaan toiseen perinneherkkuun, Rönttöseen. 

Mustamakkara on suosittu herkku ympäri Suomen aina Lappia myöten, mutta erityinen asema sillä on kotiseudullaan Tampereella, jossa sitä tarjoillaan yleisesti myös hotellien aamupaloilla.

Aamupaloilla eksoottinen herkku maistuu niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille vieraille, ja makkaraa katoaa parempiin suihin tuhansia kiloja viikossa.

Paikallinen erikoisuus kiinnostaa laajasti

Mustamakkara kuuluu oleellisena osana myös tamperelaisen Sokos Hotel Ilveksen aamupalaa. 

– Meillä Ilveksessä tätä herkkua menee noin 65 kiloa viikossa aamupalalla, ja vuositasolla luku pyörii 3380 kilossa. Menekki on koko ajan ollut hienoisessa kasvussa, sillä paikallinen erikoisuus kiinnostaa, Original Sokos Hotel Ilveksen hotellinjohtaja Irmeli Puolanne kertoo Makuja.fi:lle.

Aamupala. Hotelli Kämp (1)
Mustaamakkaraa ei kovin monilla aamupaloilla nähdä.

Puolanteen mukaan monilla eurooppalaisilla, kuten briteillä ja irlantilaisilla, on omassa ruokakulttuurissaan saman tyyppisiä tuotteita, ja he ottavat mustaamakkaraa mieluusti aamupalalautaselleen. Aasialaisten keskuudessa mustamakkara ei Puolanteen mukaan ole kovin tuttu tuote, mutta rohkeutta eksoottisen makkaran maistamiseen löytyy.

– Olen havainnut melko eksoottisia yhdistelmiä, joissa ensin otetaan kippoon luonnonjogurttia ja marjasekoitusta tai hilloa, ja sen päälle täräytetään mustan pätkä. En ole itse kokeillut, mutta saattaa toimia, Puolanne kertoo.

Japanilaiset syövät makkaraa yllättävän paljon

Mustamakkaraa kuluu myös Sokos Hotel Tornin aamupaloilla. Hotellinjohtaja Mikko Kankaanpään mukaan heidän hotellissaan mustamakkaraa kuluu noin 60–90 kiloa viikossa.

LUE MYÖS: Yhdysvaltalaisen luksushotellin asiakkaille tarjoiltiin Sinistä Lenkkiä – "makkarat katosivat nopeasti vieraiden suihin"

– Mustan suosio on pysynyt aikalailla tasaisena, mutta on huomattavissa pientä kasvua viimeisen 2 vuoden ajalta suomalaisten ja ulkomaalaisten keskuudessa, Kankaanpää kertoo.

Kankaanpään mukaan ulkomaalaisista harva uskaltautuu mustamakkaraa maistamaan, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Kankaanpään mukaan makkaralla herkuttelevat slaavilaisten lisäksi myös japanilaiset, joiden keskuudessa makkaraa kuluu yllättävän paljon.

Lisää aiheesta:

Ruotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"Lauantaimakkaran myynti lopetettiin, palauteryöppy yllätti valmistajan täysin – klassikkotuotteisiin kajoaminen menee suomalaisilla tunteisiinAmerikkalaistähti vieraili Helsingissä – erityisesti saunamakkara kirvoitti hersyvät naurut: "Onneksi se ei ollut mitään muuta"Näin paljon Wolt- tai Foodora-ostosi maksaa ravintolalle – yksi pizza tilauksissa ylitse muidenMuistatko vielä Ostakaa makkaraa -laulun? Nyt sen sanat menivät uusiksi: "Tuntuu aika vanhanaikaiselta opettaa lapsille..."Suomalaisella pastaravintolalla on ollut yllättäen kaikkien aikojen kesä – toimitusjohtaja toivoo koulujen aloituksen siirtoa syyskuulle: "Sillä saataisiin Suomi nousuun"
MakkaraHotellitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia