Suomalaisella pastaravintolalla on ollut yllättäen kaikkien aikojen kesä – toimitusjohtaja toivoo koulujen aloituksen siirtoa syyskuulle: "Sillä saataisiin Suomi nousuun"

1:26 Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella

Karun koronakevään jälkeinen kesä on ollut ainakin yhdelle suomalaiselle ravintolalle poikkeuksellisen menestyksekäs. 

Videolla: Oletko jo testannut hittipasta pasta limonellon?

Viime keväänä koronaviruspandemia iski ennenäkemättömällä tavalla ravintola-alaan maailmanlaajuisesti. Osa ravintoloista ei toipunut ovien sulkemisesta aiheutuineista taloudellisista menetyksistä, vaan laittoi poikkeustilan jälkeen lapun luukulle. Hankalan kevään jälkeen koitti monelle ravintolalle kuitenkin pirteä kesä. Näin onnellisesti kävi muun muassa jo 10 vuotta Suomessa toimineelle Hangon Makaronitehdas -ravintolaketjulle, joka teki kesä-heinäkuussa kaikkien aikojen tuloksen.

Pastaravintolan myynnit kasvoivat yli 30 prosenttia 

Hangosta lähtöisin olevan pastaravintolaketjun toimitusjohtaja Merja Rahkola-Toivanen kertoo MTV:lle olevansa ällistynyt ketjun menestyksekkäästä kesästä. Osasyy myyntien kasvuun on kotimaan matkailun kasvaminen matkustusrajoitteista johtuen. Ketjun kaikkien aikojen ensimmäinen ravintola sijaitsee nimensä mukaisesti Hangossa, joka on erittäin suosittu kesämatkailukohde. Lisäksi Hangon Makaronitehtaalla on ravintolat Espoossa Ison Omena ja Ainoan kauppakeskuksissa, Vantaan Jumbossa sekä Helsingin Redissä. 

Ensimmäinen Hangon Makaronitehdas -ravintola avattiin Hangon Itäsatamassa vanhassa satamamakasiinissa kymmenen vuotta sitten. Ravintolan tavoitteena on tehdä Suomen parasta ja tuoreinta luomupastaa. Pastassa käytetään italialaista kullankeltaista durum-vehnäjauhoa, joka on tavallista leivontavehnäjauhoa kovempaa ja sopii siksi loistavasti keittämiseen. Sidosaineena pastataikinassa käytetään kotimaisia luomukananmunia, jolloin pastan kypsäksi keitetty koostumus on napakka ja kypsyys al dente.

– Onhan tämä nyt aivan mahtavaa. Myynnit kasvoivat kesä-heinäkuussa jopa 30 prosenttia viime kesäisestä. Ihan mieletön juttu, Rahkola-Toivanen iloitsee.

Kevät oli myös Hangon Makaronitehtaalle vaikea ja ketju joutui lomauttamaan kaikki työntekijänsä. Kesällä koko henkilöstö kutsuttiin kuitenkin takaisin töihin ja osa jopa keskeytti lomansa päästäkseen jälleen sorvin ääreen. Rahkola-Toivanen uskoo, että asiakkaat ovat löytäneet pastaravintolaan myös sen eräänlaisen mutkattomuuden vuoksi: pasta on tuttua ja turvallista sekä kukkaroystävällistä ruokaa. 

– Olemme tunnettuja tuorepastastamme, jossa käytämme kotimaisia luomukananmunia. Lisäksi teemme kaikki kastikepohjamme itse, ilman säilöntäaineita.

Poikkeuksellinen kevät näkyi Rahkola-Toivasen mukaan myös ihmisten pastavalinnoissa kesällä: suursuosikki pasta carbonaran sijaan suomalaiset ostivat yhä enemmän eksoottisempia pastoja.

– Keväällä ihmiset kokkasivat kotona varmasti tarpeeksi carbonara-tyyppisiä pastoja, joten kesällä meillä oli kasvua erityisesti hieman erikoisemmissa pastoissa, kuten aasialaisvivahteisessa kotpotissa. Hangossa suosituin pastamme on espanjalaissävytteinen pilpil-katkarapupasta.

"Toivon, että koulut aloitettaisiin Suomessakin vasta syyskuun alussa"

Kuten monessa muussakin suomalaisessa ravintolassa, Hangon Makaronitehtaalla on koko kesän ajan noudatettu erilaisia turvatoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Käsidesit ja turvavälit ovat jo asiakkaille tuttu juttu. Syksy on kuitenkin vielä ravintola-alalle suuri kysymysmerkki: entä jos  koronaviruksen toinen aalto tulee rytinällä ja ravintolat joudutaan jälleen sulkemaan?

– Olen aika luottavaisin mielin syksyä ajatellen. En usko, että samanlaista sulkua enää toista kertaa tehtäisiin, Rahkola-Toivanen sanoo ja lisää vielä:

– Meillä on hyvä luottamus hallituksen napakoihin toimenpiteisiin, mutta toivon, että koulut aloitettaisiin Suomessakin vasta syyskuun alussa. Nyt on todella hyvä noste kotimaan matkailussa ja sillä saataisiin Suomi nousuun. Asia on poliittisesti arka ja harva poliitikko uskaltaa asiasta puhua. Esimerkiksi naapurimaassamme Virossahan koulut alkavat vasta syyskuussa.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja