Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
1:26Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella
Julkaistu 11.08.2020 11:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Karun koronakevään jälkeinen kesä on ollut ainakin yhdelle suomalaiselle ravintolalle poikkeuksellisen menestyksekäs. 

Videolla: Oletko jo testannut hittipasta pasta limonellon?

Viime keväänä koronaviruspandemia iski ennenäkemättömällä tavalla ravintola-alaan maailmanlaajuisesti. Osa ravintoloista ei toipunut ovien sulkemisesta aiheutuineista taloudellisista menetyksistä, vaan laittoi poikkeustilan jälkeen lapun luukulle. Hankalan kevään jälkeen koitti monelle ravintolalle kuitenkin pirteä kesä. Näin onnellisesti kävi muun muassa jo 10 vuotta Suomessa toimineelle Hangon Makaronitehdas -ravintolaketjulle, joka teki kesä-heinäkuussa kaikkien aikojen tuloksen.

Pastaravintolan myynnit kasvoivat yli 30 prosenttia 

Suomalaisella pastaravintolalla on ollut yllättäen kaikkien aikojen kesä – toimitusjohtaja toivoo koulujen aloituksen siirtoa syyskuulle: "Sillä saataisiin Suomi nousuun"

Hangon Makaronitehdas
Hangon Makaronitehtaan hallitus: Ami Hasan, Perttu Pölönen, Heikki Kovanen, Merja Rahkola-Toivanen ja Juha ToivanenMTV

Hangosta lähtöisin olevan pastaravintolaketjun toimitusjohtaja Merja Rahkola-Toivanen kertoo MTV:lle olevansa ällistynyt ketjun menestyksekkäästä kesästä. Osasyy myyntien kasvuun on kotimaan matkailun kasvaminen matkustusrajoitteista johtuen. Ketjun kaikkien aikojen ensimmäinen ravintola sijaitsee nimensä mukaisesti Hangossa, joka on erittäin suosittu kesämatkailukohde. Lisäksi Hangon Makaronitehtaalla on ravintolat Espoossa Ison Omena ja Ainoan kauppakeskuksissa, Vantaan Jumbossa sekä Helsingin Redissä. 

Ensimmäinen Hangon Makaronitehdas -ravintola avattiin Hangon Itäsatamassa vanhassa satamamakasiinissa kymmenen vuotta sitten. Ravintolan tavoitteena on tehdä Suomen parasta ja tuoreinta luomupastaa. Pastassa käytetään italialaista kullankeltaista durum-vehnäjauhoa, joka on tavallista leivontavehnäjauhoa kovempaa ja sopii siksi loistavasti keittämiseen. Sidosaineena pastataikinassa käytetään kotimaisia luomukananmunia, jolloin pastan kypsäksi keitetty koostumus on napakka ja kypsyys al dente.

– Onhan tämä nyt aivan mahtavaa. Myynnit kasvoivat kesä-heinäkuussa jopa 30 prosenttia viime kesäisestä. Ihan mieletön juttu, Rahkola-Toivanen iloitsee.

Kevät oli myös Hangon Makaronitehtaalle vaikea ja ketju joutui lomauttamaan kaikki työntekijänsä. Kesällä koko henkilöstö kutsuttiin kuitenkin takaisin töihin ja osa jopa keskeytti lomansa päästäkseen jälleen sorvin ääreen. Rahkola-Toivanen uskoo, että asiakkaat ovat löytäneet pastaravintolaan myös sen eräänlaisen mutkattomuuden vuoksi: pasta on tuttua ja turvallista sekä kukkaroystävällistä ruokaa. 

– Olemme tunnettuja tuorepastastamme, jossa käytämme kotimaisia luomukananmunia. Lisäksi teemme kaikki kastikepohjamme itse, ilman säilöntäaineita.

Hangon Makaronitehdas 2MTV

Poikkeuksellinen kevät näkyi Rahkola-Toivasen mukaan myös ihmisten pastavalinnoissa kesällä: suursuosikki pasta carbonaran sijaan suomalaiset ostivat yhä enemmän eksoottisempia pastoja.

– Keväällä ihmiset kokkasivat kotona varmasti tarpeeksi carbonara-tyyppisiä pastoja, joten kesällä meillä oli kasvua erityisesti hieman erikoisemmissa pastoissa, kuten aasialaisvivahteisessa kotpotissa. Hangossa suosituin pastamme on espanjalaissävytteinen pilpil-katkarapupasta.

"Toivon, että koulut aloitettaisiin Suomessakin vasta syyskuun alussa"

Kuten monessa muussakin suomalaisessa ravintolassa, Hangon Makaronitehtaalla on koko kesän ajan noudatettu erilaisia turvatoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Käsidesit ja turvavälit ovat jo asiakkaille tuttu juttu. Syksy on kuitenkin vielä ravintola-alalle suuri kysymysmerkki: entä jos  koronaviruksen toinen aalto tulee rytinällä ja ravintolat joudutaan jälleen sulkemaan?

– Olen aika luottavaisin mielin syksyä ajatellen. En usko, että samanlaista sulkua enää toista kertaa tehtäisiin, Rahkola-Toivanen sanoo ja lisää vielä:

– Meillä on hyvä luottamus hallituksen napakoihin toimenpiteisiin, mutta toivon, että koulut aloitettaisiin Suomessakin vasta syyskuun alussa. Nyt on todella hyvä noste kotimaan matkailussa ja sillä saataisiin Suomi nousuun. Asia on poliittisesti arka ja harva poliitikko uskaltaa asiasta puhua. Esimerkiksi naapurimaassamme Virossahan koulut alkavat vasta syyskuussa.

Lue myös: Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru? 

Lisää aiheesta:

Moni ei ole kuullutkaan Jessen ja Jussin ravintolasta, vaikka se on porskuttanut jo 10 vuotta: "Helsingin tuntemattomin huippuravintola"Yli 1 000 pizzan päivämyynti yllätti – näissä suomalaisravintoloissa paukkuivat kesällä ennätyksetKun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"Markus joutui sulkemaan 550 neliön ravintolansa koronan takia – avasi 60 neliön pizzerian Espooseen, ja nyt nämä pizzat viedään käsistäHans Välimäki avasi uuden ravintolan älyttömässä tilanteessa – vaihtoehdot olivat vähissä: "Soitin Artolle, että ei s*****a, mitäs me nyt tehdään"Luovuus kukkii nyt ravintola-alalla ennennäkemättömällä tavalla – porvoolainen Michelin-kokki myy keittoa ämpäreissä, Helsingissä vaihdettiin skandiruoka pizzaan: "Joko konkurssi tai luovaa ratkaisua"
RuokaPastaRavintolatKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan