Ulkomaisissa tuoremarjoissa voi olla tartuntariski – "kuluttajan omassa harkinnassa, uskaltaako syödä"

marjat
Ulkomaiset pakastemarjat kannattaa kuumentaa ennen käyttöä, mutta tuoremarjoja kuumennussuositus ei koske. Shutterstock

Eviran suosituksen mukaan ulkomaiset pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä, mutta tuoreissakin marjoissa voi olla tartuntariski.

Evira suosittelee kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä, sillä ulkomaisista vadelmista on aiheutunut useita norovirusepidemioita.

Aiemmin suositus koski vain ulkomaisia pakastevadelmia, mutta Euroopassa esiintyneiden hepatiitti A -epidemioiden vuoksi suositus on laajennettu koskemaan kaikkia ulkomaisia pakastemarjoja.

Tuoreita ulkomaisia marjoja kuumennussuositus ei koske, mutta niidenkään käyttö ei ole täysin riskitöntä.

– Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä mikrobiologisia ongelmia, sataprosenttista varmuutta ei voida antaa minkään tuotetyypin puhtaudesta. Sen takia on kuluttajan omassa harkinnassa, uskaltaako syödä ulkomaisia tai kotimaisia tuoreita marjoja tai kotimaisia pakastemarjoja, sanoo Eviran Elintarvikehygieniayksikön ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

TIESITKÖ? Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.

Eviran suositukset perustuvat ruokamyrkytysepidemiarekisteriin, joissa ulkomaisten pakastemarjojen aiheuttamia epidemioita on esiintynyt viimeisen 15 vuoden ajan lähes vuosittain.

– Yksittäisiä saastuneita eriä aina saattaa olla, kun puhutaan tuoreista kuumentamattomista hedelmistä tai vihanneksista, mutta koska ulkomaisissa pakastemarjoissa on ollut toistuvasti ongelmia, meillä on tämä suositus.

Kotimaisetkaan marjat ja vihannekset eivät ole täysin riskittömiä, mutta kotimaisten tuoretuotteiden kohdalla epidemiat ovat olleet harvinaisia.

Lähde: Evira


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!