Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ulkomaisissa tuoremarjoissa voi olla tartuntariski – "kuluttajan omassa harkinnassa, uskaltaako syödä"

Ulkomaiset pakastemarjat kannattaa kuumentaa ennen käyttöä, mutta tuoremarjoja kuumennussuositus ei koske.
Ulkomaiset pakastemarjat kannattaa kuumentaa ennen käyttöä, mutta tuoremarjoja kuumennussuositus ei koske.Shutterstock
Julkaistu 10.05.2016 12:58

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Eviran suosituksen mukaan ulkomaiset pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä, mutta tuoreissakin marjoissa voi olla tartuntariski.

Evira suosittelee kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä, sillä ulkomaisista vadelmista on aiheutunut useita norovirusepidemioita.

Aiemmin suositus koski vain ulkomaisia pakastevadelmia, mutta Euroopassa esiintyneiden hepatiitti A -epidemioiden vuoksi suositus on laajennettu koskemaan kaikkia ulkomaisia pakastemarjoja.

Tuoreita ulkomaisia marjoja kuumennussuositus ei koske, mutta niidenkään käyttö ei ole täysin riskitöntä.

– Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä mikrobiologisia ongelmia, sataprosenttista varmuutta ei voida antaa minkään tuotetyypin puhtaudesta. Sen takia on kuluttajan omassa harkinnassa, uskaltaako syödä ulkomaisia tai kotimaisia tuoreita marjoja tai kotimaisia pakastemarjoja, sanoo Eviran Elintarvikehygieniayksikön ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

TIESITKÖ? Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.

Eviran suositukset perustuvat ruokamyrkytysepidemiarekisteriin, joissa ulkomaisten pakastemarjojen aiheuttamia epidemioita on esiintynyt viimeisen 15 vuoden ajan lähes vuosittain.

– Yksittäisiä saastuneita eriä aina saattaa olla, kun puhutaan tuoreista kuumentamattomista hedelmistä tai vihanneksista, mutta koska ulkomaisissa pakastemarjoissa on ollut toistuvasti ongelmia, meillä on tämä suositus.

Kotimaisetkaan marjat ja vihannekset eivät ole täysin riskittömiä, mutta kotimaisten tuoretuotteiden kohdalla epidemiat ovat olleet harvinaisia.

Lähde: Evira

4:12Mustikkasemifreddo eli puolijäädytetty jäätelö

Lisää aiheesta:

Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistäMuista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjojaPakastealtaiden uusi hittituote loppui kaupoista Ruokavirastolta tärkeä neuvo kevään ja kesän juhliin leipovilleTuontimarjoista ja -hedelmistä löytynyt listeriabakteeria – Tulli varoittaa: ”Pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista”Myrkkyä riisikakuissa ja jättierä homeista viljaa – kuinka turvallista Suomeen tuleva ruoka on?
MarjatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä

  • 12.8.07:43
    Ruoka

    Mustikkaa vai pensasmustikkaa? Hanna Partanen kertoo, kumpi on terveellisempää

  • 11.8.17:02
    Ruoka

    Älä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!

  • 14.7.13:38
    mansikka

    Mansikkasesonki on nyt täällä – nämä seikat ratkaisevat, tuleeko marjoista makeita