Työnä oluen maistelu – kuka päättää, miltä juoman kuuluu maistua?

Olut
Tiesitkö, että Suomessa myytävät olutlaadut maistellaan tarkkaan? Shutterstock

Olut maistuu monelle suomalaiselle vapaa-ajalla, mutta toisille se on myös osa työtä. Makuja.fi otti selvää, ketkä maistelevat Hartwallilla oluita.

Hartwallin prosessiasiantuntija Anna-Kaisa Vehviläinen kertoo, että jokainen erä Suomessa myytäviä oluita on tärkeää maistaa erikseen. Tähän ei suinkaan käytetä koneita, sillä ihmisen suu on luotettavampi mittari.

– Täällä me maistelemme joka päivä erilaisia olutprofiileja, ja meille on kerrottu, millainen kunkin oluen pitää olla. Me vertaamme sitä sitten siihen, että minkälainen makuprofiili kussakin oluessa on, Vehviläinen kertoo.

Maistamalla varmistetaan oluen laatu

Varmin tapa pitää huoli siitä, että kauppoihin ja ravintoloihin lähtevät oluterät täyttävät niille asetetut vaatimukset on se, että oluita maistellaan jatkuvasti. Koulutettujen maistajien tärkein tehtävä on tunnistaa oluesta virhemaut, joiden ilmetessä olutta ei voida myydä.

– Meillä maistellaan joka päivä edellisen päivän suodatus ja edellisen päivän pullotukset. Kaikkia oluita pitää maistaa ennen kuin ne saavat vapautusluvan. Sillä varmistetaan se, että olut on kunnollista, eikä siinä ole mitään vikaa, Vehviläinen toteaa.

Keitä nuo maistajat sitten ovat? Maisteleeko joku päivätyökseen viitenä päivänä viikossa erilaisia oluita?

– Meidän maistajamme ovat täällä töissä olevia ihmisiä, jotka on koulutettu maistelemiseen. Oluen maistelemisen lisäksi heillä on kaikilla myös muita työtehtäviä, Vehviläinen kertoo.

Kuinka olutpullon saa auki ilman korkinavaajaa? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.