Rasvakeittimessä käristetyt vihanneksetko terveellisiä? Näin väittää tuore espanjalainen tutkimus.
Granadan yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan vihannekset, kuten perunat, munakoisot, tomaatit ja kurpitsat ovat terveellisempiä kun ne keitetään veden sijaan ekstra-neitsytoliiviöljyssä.
Tämä epäilyttävältä kuulostava väite perustuu siihen, että uppopaistetuissa vihanneksissa havaittiin enemmän antioksidanttisia fenoliyhdisteitä kuin kypsentämättömissä tai keitetyissä vihanneksissa.
Vinkki:
Jos sinulla ei ole rasvakeitintä, voit kokeilla uppopaistamista myös korkeareunaisessa kasarissa tai kattilassa. Kuivaa kasvikset huolella ennen paistamista, ettei rasva roisku.
Kasviksissa on terveellisiä fenoleja jo luonnostaan, mutta tutkimuksessa havaittiin, että oliiviöljyssä friteeraaminen lisää fenolien määrää. Vedessä keittämisen ei havaittu aiheuttavan merkittäviä muutoksia vihannesten fenolipitoisuuksiin.
Syy fenolipitoisuuden nousuun on yksinkertainen. Kun fenolipitoista oliiviöljyä imeytyy kasviksiin, myös kasvisten fenolipitoisuus nousee.

