Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkimus väittää: Rasvassa keittäminen tekee kasviksista terveellisempiä

Uppopaistaminen nostaa kasvisten fenolipitoisuutta.
Uppopaistaminen nostaa kasvisten fenolipitoisuutta.Shutterstock
Julkaistu 29.01.2016 20:01

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Rasvakeittimessä käristetyt vihanneksetko terveellisiä? Näin väittää tuore espanjalainen tutkimus.

Granadan yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan vihannekset, kuten perunat, munakoisot, tomaatit ja kurpitsat ovat terveellisempiä kun ne keitetään veden sijaan ekstra-neitsytoliiviöljyssä.

Tämä epäilyttävältä kuulostava väite perustuu siihen, että uppopaistetuissa vihanneksissa havaittiin enemmän antioksidanttisia fenoliyhdisteitä kuin kypsentämättömissä tai keitetyissä vihanneksissa.

Vinkki: 
Jos sinulla ei ole rasvakeitintä, voit kokeilla uppopaistamista myös korkeareunaisessa kasarissa tai kattilassa. Kuivaa kasvikset huolella ennen paistamista, ettei rasva roisku.

Kasviksissa on terveellisiä fenoleja jo luonnostaan, mutta tutkimuksessa havaittiin, että oliiviöljyssä friteeraaminen lisää fenolien määrää. Vedessä keittämisen ei havaittu aiheuttavan merkittäviä muutoksia vihannesten fenolipitoisuuksiin.

Syy fenolipitoisuuden nousuun on yksinkertainen. Kun fenolipitoista oliiviöljyä imeytyy kasviksiin, myös kasvisten fenolipitoisuus nousee.

kurpitsa
Myskikurpitsasta voi tehdä sipsejä.Shutterstock

Friteeratut kasvikset kaloripommeja

Tutkijat kuitenkin myöntävät, että uppopaistaminen nostaa kasvisten kaloripitoisuutta, joten friteerauksen terveysvaikutukset eivät ole täysin yksiselitteisiä.

Vinkki: Voit kokeilla uppopaistaa erilaisia kasviksia ranskalaisten perunoiden tapaan. Kokeile vaikka bataattia, myskikurpitsaa, kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Katso ranskalaisten resepti täältä. Intialaiseen tapaan friteerattujen kasvisten reseptin löydät täältä.

Jos friteerattujen vihannesten terveellisyyttä mitatessa otetaan huomioon myös niiden rasva- ja kaloripitoisuus, ei tämänkään tutkimuksen valossa kannata ottaa rasvakeitintä jokapäiväiseen arkikäyttöön.

Kasviksia friteeratessa kannattaa pitää mielessä, että taikinakuori moninkertaistaa kasviksiin tarttuvan rasvan määrän, joten kasvikset kannattaa uppopaistaa sellaisenaan.

Lähteet: UGR News, Huffington Post

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Ravitsemusterapeutti ylistää elintarviketta, joka hänen keittiöstään löytyy aina: "Paljon kuitua ja proteiinia"Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurataSyöthän jo? Halpa raaka-aine, jota kannattaa juuri nyt ehdottomasti ostaa: Helppo tapa tehdä "kermaisen pehmeää"7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?Nauti rasvaa vihannesten kanssa – huikea vaikutus terveyteen
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli