Tutkimus väittää: Rasvassa keittäminen tekee kasviksista terveellisempiä

munakoiso
Uppopaistaminen nostaa kasvisten fenolipitoisuutta. Shutterstock

Rasvakeittimessä käristetyt vihanneksetko terveellisiä? Näin väittää tuore espanjalainen tutkimus.

Granadan yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan vihannekset, kuten perunat, munakoisot, tomaatit ja kurpitsat ovat terveellisempiä kun ne keitetään veden sijaan ekstra-neitsytoliiviöljyssä.

Tämä epäilyttävältä kuulostava väite perustuu siihen, että uppopaistetuissa vihanneksissa havaittiin enemmän antioksidanttisia fenoliyhdisteitä kuin kypsentämättömissä tai keitetyissä vihanneksissa.

Vinkki: 
Jos sinulla ei ole rasvakeitintä, voit kokeilla uppopaistamista myös korkeareunaisessa kasarissa tai kattilassa. Kuivaa kasvikset huolella ennen paistamista, ettei rasva roisku.

Kasviksissa on terveellisiä fenoleja jo luonnostaan, mutta tutkimuksessa havaittiin, että oliiviöljyssä friteeraaminen lisää fenolien määrää. Vedessä keittämisen ei havaittu aiheuttavan merkittäviä muutoksia vihannesten fenolipitoisuuksiin.

Syy fenolipitoisuuden nousuun on yksinkertainen. Kun fenolipitoista oliiviöljyä imeytyy kasviksiin, myös kasvisten fenolipitoisuus nousee.

Friteeratut kasvikset kaloripommeja

Tutkijat kuitenkin myöntävät, että uppopaistaminen nostaa kasvisten kaloripitoisuutta, joten friteerauksen terveysvaikutukset eivät ole täysin yksiselitteisiä.

Vinkki: Voit kokeilla uppopaistaa erilaisia kasviksia ranskalaisten perunoiden tapaan. Kokeile vaikka bataattia, myskikurpitsaa, kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Katso ranskalaisten resepti täältä. Intialaiseen tapaan friteerattujen kasvisten reseptin löydät täältä.

Jos friteerattujen vihannesten terveellisyyttä mitatessa otetaan huomioon myös niiden rasva- ja kaloripitoisuus, ei tämänkään tutkimuksen valossa kannata ottaa rasvakeitintä jokapäiväiseen arkikäyttöön.

Kasviksia friteeratessa kannattaa pitää mielessä, että taikinakuori moninkertaistaa kasviksiin tarttuvan rasvan määrän, joten kasvikset kannattaa uppopaistaa sellaisenaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja