Tutkimus: Kolme lasia maitoa päivässä voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan

maito2
Shutterstock

Maitoa suositellaan juotavaksi sen runsaan kalsiumpitoisuuden takia. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että maidon juominen voi jopa kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin, uutisoi Telegraph.

Uuden ruotsalaistutkimuksen mukaan vähintään kolme lasia maitoa päivässä juovilla naisilla oli kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna heihin, jotka joivat maitoa alle lasillisen päivässä. Tutkimus seurasi 61 000 naista ja 45 000 miestä 20 vuoden ajan.

Tutkimusta johtanut professori Karl Michaelsson Uppsalan yliopistosta totesi, että tutkimustulokset saattavat kyseenalaistaa nykyiset maidonjuontisuositukset. Vaikka kalsium on tärkeää luuston terveydelle, tutkijat epäilevät, että maidon sisältämä rasva saattaa kumota kalsiumin positiiviset vaikutukset lisäämällä sydänkohtauksen riskiä.

Vähärasvaisilla maitotuotteilla, kuten juustolla ja jogurtilla oli tutkimuksen mukaan myönteisiä vaikutuksia, sillä ne vähensivät ennenaikaisen kuoleman riskiä ja edistivät luuston terveyttä.

Tuoreet tutkimustulokset ovat ristiriitaisia joidenkin aiempien tutkimusten kanssa, ja aihe kaipaakin vielä lisäselvityksiä. Tutkimuksen perusteella ei ole varmaa, että kuolemanriskin kasvaminen johtuisi juuri maidosta. Brittiasiantuntijat myös muistuttavat, että ruotsalaismaitoa on paranneltu A-vitamiinilla, mikä saattaa vaikuttaa tutkimustuloksiin.

Tutkimustulokset julkaistiin British Medical Journalissa. Tutkimustuloksista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja