Turisteilla yllättävä toriherkku – ei maistu suomalaisille

pensasmustikka
Kauppatorilla torimyynti käy vilkkaana kun matkustajalaivat saapuvat satamaan.

Torien myydyimpiä tuotteita ovat perinteisesti mansikat ja uudet perunat. Kesäaikaan Suomeen matkaavien turistien makumaailma on kuitenkin erilainen. Heille mansikat ja perunat eivät juuri maistu. 

Helsingin kauppatorilla torimyynti käy vilkkaana, kun satamaan saapuvat laivat tuovat mukanaan suomalaisiin herkkuihin tutustuvia matkaajia.

– Aasialaiset rakastavat kirsikkaa ja pensasmustikkaa, kertoo torimyyjä Anneli Björkqvist.

Lähes kaikki torimyyjät ovat yhtä mieltä siitä, että mustikat maistuvat aasialaisille. Suomalaiset eivät sen sijaan pensasmustikkaa osta, vaan odottavat mieluummin kotimaisen metsämustikan myyntiin tuloa.

Sateinen ja kolea alkukesä on viivästyttänyt myös mustikkasatoa, mutta mustikka kypsyy etelässä todennäköisesti heinäkuun loppupuolella, ilmojen lämmitessä aikaisemminkin.

Mansikat eivät sovi aasialaisten suuhun

Suomalaisten rakastama mansikka ei ole ulkomaalaisten suosikkilistalle. Varsinkin aasialaiset jättävät mansikat suosiolla ostamatta.

– Mansikassa oleva happo ei sovi aasialaisten suuhun, he eivät osaa oikein syödä mansikoita, Björqvist pohtii mustikoiden suosiota.

Vaikka mansikat eivät ole aasialaisten suosiossa, eurooppalaisia nämä makeat marjat kyllä kiinnostavat.

Kuuden italialaisen turistin muodostama ryhmä kertookin tulleensa torille varta vasten mansikoiden perässä. Mansikoita on mukava syödä nähtävyyksien katselun lomassa, ryhmäläiset kertovat ja jatkavat matkaansa kohti Tuomiokirkkoa.

Suomalaiset marjat kysyttyjä

Monet mieltävät lakan ja puolukan hyvin läheisesti Suomeen. Näitä kuuluisia herkkuja ei kuitenkaan vielä päästä maistelemaan toreilla.

– Tosi monet turistit kysyvät puolukkaa ja lakkaa, mutta niitä on tulossa myyntiin vasta myöhemmin kesällä, yksi torimyyjistä kertoo.  

Näitä herkkuja on kuitenkin tarjolla torilla muun muassa hilloina, joten aivan tyhjin käsin turistien ei tarvitse jäädä.

Ensimmäiset lakat kypsyvät myyntiin yleensä heinäkuun puolenvälin jälkeen, puolukka puolestaan vasta elokuun lopulla. Marjojen lisäksi toreilta ostetaan paljon myös hedelmiä ja kasviksia.

– Aprikooseja syövät sekä suomalaiset että ulkomaalaiset, hernettä ostavat pääasiassa suomalaiset, Björkqvist kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja